Az ősz első hónapjában részben a beutazást nehezítő intézkedések hatására, a külföldi vendégek száma 94, a vendégéjszakáké 91 százalékkal visszaesett. A szálláshelyekre érkezett 35 ezer vendég 130 ezer vendégéjszakát töltött el.

Óriási visszaesés Budapesten

Annak ellenére, hogy a vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma kevesebb mint tizedére csökkent. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben, a panziókban és a közösségi szálláshelyeken 80 százaléknál nagyobb volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 96 százalékos csökkenés Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 24, a vendégéjszakáké 16 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 401 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 931 ezer volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból egyedül a kempingekben regisztráltak több vendégéjszakát, mint az előző év azonos hónapjában, itt a növekedés mértéke 33 százalék volt.

A panziókban 21, az üdülőháztelepeken 18 százalékkal kevesebb éjszakát regisztráltak. Tízből 7 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 14 százalékos volt. A közösségi szálláshelyeken az előző év szeptemberi forgalom valamivel több mint fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 65 százalékkal (19 milliárd forintra) esett vissza.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 23 százalékkal többet, összességében 2,5 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Szeptemberben a 2390 kereskedelmi szálláshely, köztük 803 szálloda és 899 panzió volt nyitva a hónap egy részében, vagy egészében.

Az első 9 hónap

Szeptember végéig a szálláshelyek 52 százalékkal kevesebb, összesen 12 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 72, a belföldiek 33 százalékkal kevesebb (3,5 millió, illetve 8,5 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 52 százalékkal csökkent, és 202 milliárd forintot tett ki.