Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Itt az ideje, hogy egy nagy levegőt vegyen a hazai turizmus, először a világjárvány majd az orosz-ukrán háború is komolyan rányomta a bélyegét a szektorra, mondta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke a kamara által szervezett turisztikai konferencián. Budapestet nem csak a külföldiekkel, de a vidéken élőkkel is meg kell ismertetni, mivel egyelőre a külföldi turisták teszik ki a fővárosba érkezők 90 százalékát.

Az elmúlt három év kihívásokkal teli volt, de 2022-es év már a kilábalás éve volt és visszatértek azok a vendégforgalmi számokhoz, ami reményre ad okot, mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója a konferencián.

Kiemelte:

tavaly Magyarországon 39,7 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken a turisták ez pedig 12,4 millió vendéget jelentett. A vendégéjszakák száma 38 százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben,de 2019-hez képest még 5 százalékos elmaradásban vagyunk.

Tavaly a belföldi vendégéjszakák száma 22,5 millió volt, ami 2019-hez képest 8 százalékos emelkedést jelent. A számok azt mutatják a külföldiek több mint kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek el 2022-ben mint 2021-ben.

vendégéjszakák harmada Budapesthez köthető, ez 11,9 millió vendégéjszakát jelentett a fővárosban 2022-ben a szálláshelyeken.

Egyelőre a vendégéjszaka 82 százalékát a külföldiek biztosították.

Vidéki eredmények sorolva elmondta, tavaly 27,8 millió vendégéjszaka realizálódott, ami az országos turisztikai forgalom 70 százalékát jelenti, 2019-hez képest a belföldi vendégek száma 5 százalékkal emelkedett.

A szakember kiemelte:

már három éve naprakész információik vannak, mert elindult Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NKTAK), 45 ezren szolgáltatnak adatot, így valós idejű statisztikákkal rendelkeznek.

Fontos lépést volt, hogy 2022-ben kezdeményezték a kormánynál egy átfogó intézkedéscsomag megvalósítását, ami hat pontot tartalmazott. Ennek egyik fő eleme volt, hogy a Szép-kártyáknál megszűntek és átjárhatók lettek az alszámlák. Az intézkedések célja az volt, hogy enyhítsék a turisztikai szolgáltatókra nehezedő terheket. Kiemelte, hogy fontos lépés volt a turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztése, ami több tízmilliárd forintot hagyott a vállalkozásoknál. Valamint a rezsitámogatást is bevezették, ami az energiaköltségek támogatására nyújt fedezetet. Példaként említette, hogy a szállodáknak, hoteleknek az idei év első három hónapjának rezsiköltségeit kell összehasonlítani a 2022-es hasonló havi rezsiadatokkal, a különbségre kaphatnak kompenzációt, ez pedig Juhász Szabolcs szerint több száz vagy több millió forintos segítséget is jelenthet a vállalkozásoknak.

Éljenek az idegenvezetők, most őket ünneplik

Magyarországon jelenleg 15 ezer regisztrált idegenvezető van, megközelítőleg öt ezren dolgoznak aktívan, a főállásúak száma ezer körüli, a Budapesten dolgozik a 70 százalékuk. 2016-tól a Főváros Kormányhivatal állítja ki az idegenvezetői igazolványokat. 2017 és 2022 között összesen 1609 igazolványt állítottak ki. 2019-ben az utolsó béke évben 348-at - mondta előadásában Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: ezután a járvány miatt jelentősen csökkent az igazolvány iránti kérelmek száma, évente nagyságrendileg valamivel több mint 100 igazolványt adtak már csak ki. 

Felpörög a dunai kikötőfejlesztés

A 2022-es szezonban 4,2 milliárd forint forgalmat realizáltak, ez 15 százalékos emelkedést jelent 2019-hez képest, mondta Spányik Gábor, a Mahart Passnave Kft. ügyvezető igazgatója. Jellemzően Szentendre és Vác felé indulnak a hajóik, Szobnál és Verőcén pedig új kikötők épültek. A budapesti járataik hagyományos városnéző járatok, egy napijegy ára 1000-1500 forint, egy nap alatt ezzel a jeggyel akár 5-6 hajóval is lehet utazni.

A dunai kikötőfejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy Győrben egy nemzetközi hajóállomás épül, a várható átadása 2023. májusa, a parti infrastruktúra kiépítési költsége 35 millió forint, amit a Mahart saját forrásból finanszírozott.

Fontos, hogy növeljük a kikötési lehetőségek számát, persze ennek Ausztriában majd nem örülnek, de jó hír, hogy több hajótársaság már érdeklődött a kikötési lehetőségek iránt

– mondta a Mahart ügyvezető igazgatója.

A fejlesztést a nyáron átadott Győr–Gönyű zsilip teszi lehetővé, ezáltal ugyanis hajózhatóvá vált Győrben a Duna.

A szállodahajók esetében Budapesten van jellemzően az utascsere, a nemzetközi utasok napi 100 euró felett költenek.

Kiemelte: céljaik között szerepel, hogy még több kikötőt létesítenek, fontos hogy a Budapestre érkező vendégek, ne csak a hajókról lássák Budapest szépségeit, hanem szálljanak ki és nézzenek körül, keressenek egy múzeumot vagy fürdőt, azután pedig szálljanak vissza és hajózzanak tovább.

A Mahart készül az Atlétikai Világbajnokság eseményeire is, augusztus 19-27 között a Vigadó tér és az Atlétikai stadion között közlekedő hajókon elfogadják a BKK-bérletet is.

Az új hajóbeszerzések most a válságok miatt elmaradnak, Spányik Gábor kiemelte, hogy most a meglévő szárnyas hajókat átépítik a négy Bíbic típusú hajóból hármat újítanak majd fel.