Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2020 júniusában a magyarországi szálláshelyeken közel 500 ezer vendég 1,3 millió vendégéjszakát töltött el. A nemzetközi utazási korlátozások miatt a belföldi forgalom volt meghatározó, a vendégek 89 százaléka belföldi volt - derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) adataiból.

Ebben az adatban nem csak a Központi Statisztikai Hivatal által rendszeresen közölt kereskedelmi szálláshelyek, hanem a magánszállások is benne vannak. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint utóbbiak szerepe felértékelődött  a júniusi vendégéjszakák 35 százaléka ezen szállástípusokban realizálódott. Emellett a szállodák is éledeznek: míg májusban a vendégéjszakák 30 százalékát szállodákban töltötték el a vendégek, addig júniusban ez a szám már 42 százalék volt.

Budapesten 116 ezer budapesti vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek közel 40 százaléka budapesti magán- és egyéb szálláshelyeken realizálódott, további 33 százaléka szállodákban, 25 százaléka pedig közösségi szálláshelyen.

Nő a külföldi vendégek száma

A külföldi vendégek érkezéséhez szükséges határnyitások is megkezdődtek május végétől, ennek köszönhetően a májusi alacsony külföldi vendégszám (8000 fő) júniusra 55 ezer főre emelkedett. Az összevetés kedvéért: tavaly júniusban csak a kereskedelmi szálláshelyeken, 588 ezer külföldi vendég fordult meg.

Vidék

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 470 ezer vendég érkezett 2020 júniusában, akik 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt erőteljes, a vendégek 91 százaléka hazai volt, akik a vendégéjszakák 86 százalékát adták. Az összes vendégéjszakaszám 43 százalékát szállodák, további 34 százalékát magán- és egyéb szálláshelyek, 10 százalékát panziók, 7 százalékát pedig a kempingek adták.

A Balaton régió mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszakaszám 33 százaléka realizálódott, népszerűek voltak a hazai vendégek körében a Mátra-Bükk, valamint a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó kiemelt térségek is.

Nyugat-Európából németek és osztrákok, a környező országokból csehek érkeztek a legtöbben. A külföldiek körében a vidéki térségek közül a Balaton, Szigetköz-Győr-Pannonhalma, valamint Debrecen voltak a leglátogatottabbak.