A szálláshely szolgáltatók a második víruslezárás legnagyobb vesztesei közé tartoznak, ám közöttük is vannak még vesztesebbek. A turisták kizárása miatti veszteségeik miatt jó részük számíthat állami kompenzációra, ám egy csomó kisebb egység kimarad ebből - számuk akár több tízezerre is tehető. Csak azoknak jár ugyanis a visszatérítés, amelyek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) november 8-ig regisztrált foglalásokat veszik figyelembe - a kisebb magánszállásadók adminisztratív okokból nem jogosultak a kártérítésre - írja a hvg.hu.

Miközben 2020 januárjától e szolgáltatóknak is jelenteniük kell az NTAK felé vendégeik alapadatait - ennek hiányában a működési jogukat kockáztatják -, az NTAK azonban ehhez olyan programot javasolt, amelyben nem tudják a foglalásokat előre rögzíteni, csak a vendégek érkezésekor. Így aztán hiába van tele a november foglalásokkal, ha azok nem jelennek meg a rendszerben, ugrik a lemondásuk esetén amúgy járó visszatérítés. Panasz esetén a központ szépen lepasszolja a felelősséget azzal, hogy "a 'csökkentett' mód, amit a kisméretű turisztikai vállalkozások, adószámos magánszemélyek érdekében hoztak létre, szabadon választható."

A szálláshelyadók által adatközlésre használt program egyszerűsített, verzióját olyan magánszállásadóknak ajánlja a NTAK, akik jellemzően nem főállásban üzemeltetik a szálláshelyüket, így számukra nem is elvárás a mindennapi adatrögzítés.

A hoppon maradó szállásadók aláírásgyűjtéssel próbálnak nyomást gyakorolni a döntéshozókra a durva esélyegyenlőtlenség miatt. A hvg.hu kereste az NTAK üzemeltetőjét, a turisztikai ügynökséget, hogy várható-e jogszabálymódosítás, de egyelőre nem kaptak választ.