A rendőrség azt tanácsolja, hogy pirotechnikai terméket a saját biztonságunk, illetve a környezetünk biztonsága érdekében kizárólag működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljunk.

Onnan lehet tudni, hogy egy pirotechnikai terméket legális forgalmaznak, hogy felirata, illetve használati utasításai magyarul, ezen belül is közérthetően vannak megfogalmazva. Az útmutató ezen túl baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók.

  • Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, ám a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók.
  • A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók engedély nélkül.
  • A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.
  • Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14, a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni, míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg – figyelmeztet az ORFK.

A petárdának már a birtoklása is szigorúan tilos

A rendőrség arra is figyelmeztet, hogy a tűzijátékokat távol kell tartani a gyermekektől, illetve más tűzveszélyes anyagoktól.

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott. Aki petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: például végtagroncsolódás és halláskárosodás is lehet a következménye.