A Tudatos Vásárlók Egyesületének tévés terméktesztjén összesen hét márka termékei szerepeltek a tesztelt készülékek között: 10 HiSense, 3 LG, 22 Panasonic, 32 Philips, 26 Samsung, 43 Sony és 1 TCL televízió. A tesztek során kiderül, hogy aki jó kép- és hangminőséget szeretne, nem úszhatja meg olcsón. A szórás az árban azonban nagy: 470-999 000 Ft között mozog az ebben a kategóriában kiválóan teljesítő készülékek ára. Az élen a Samsung, a Panasonic és az LG egyes termékei végeztek.

Laboratóriumban tesztelték a kép- és hangminőséget, a készülékek kezelhetőségét, az okos TV funkciókat, a készüléken elérhető csatlakozókat és tunereket, illetve a tévék energiahatékonyságát. Minden egyes TV készülékről több mint 300 paramétert jegyeztek le a teszt során, ezek vizsgálata minden esetben pontosan ugyanazzal a módszerrel történt, így a termékek összehasonlíthatóak.

A képminőség szubjektív dolog. Vannak, akik a meleg, élénk színeket szeretik, míg mások a hűvös, kristálytiszta képeket részesítik előnyben. A teszt során ezért öt szakértő olyan népszerű filmjeleneteket válogattak össze, melyek a képernyőket képességeik határáig tolják, világos és sötét tónusú jeleneteket, melyekkel jól tesztelhető a kontraszt, a színegyensúly és az élesség, illetve nagyon mozgalmas jeleneteket, melyekkel a képernyő válaszideje vizsgálható.

Ma már az alap HD-ready minőség leginkább csak konyhai, kicsi hálószobai tévének elegendő. Nappaliba már legalább full-HD-s készüléket érdemes vásárolni vagy ha hosszú távon érdemes lehet egy Ultra HD/4K készülékbe is beruházni.

Sok gyártó lenyűgöző 4K Ultra HD képekkel reklámozza termékeit, de a hiába képes a készülék fantasztikus felbontásban szórakoztatni, ha egyébként a legtöbb műsor még nem a legjobb felbontásban érkezik. Tehát fontos, hogy egy 4K Ultra HD tévén hogy mutat egy sima HD felbontás.

Általánosságban elmondható, hogy minél jobb a felbontás annál közelebbről lehet élvezni a műsort. Tehát Ultra HD/4K TV-k esetében tervezhető a legközelebbre a kanapé, míg Full HD vagy HD Ready TV-k esetén jobb, ha kicsit távolabb távolabbról nézik a készüléket. A megfelelő távolság eléréséhez 1,2-vel Ultra HD/4K TV-k esetén 1,2-vel, Full HD esetén legalább 2-vel, HD Ready esetén pedig akár 3-mal is meg kell szorozni a képernyő átlóját és így jön ki a megfelelő távolság.

Ahogy a tévék egyre vékonyabbak és vékonyabbak lesznek, a gyártók küzdenek azzal, hogy olyan hangszórókat készítsenek, amelyek elég kicsik, de még mindig nagyszerű hangzást képesek biztosítani. A teszteredmények hatalmas különbségeket mutatnak hangminőségben a síkképernyős tévék között - míg egyesek versenyezhetnek egy hangfallal, mások egyenesen borzasztóan teljesítenek.

A tesztelt termékek közül 

egy Panasonic termék hangminősége minősült a legjobbnak.

Ugyanakkor akadtak más Panasonic termékek, melyek a leggyengébben teljesítők között szerepeltek ilyen szempontból, pedig még drágábbak is, mint a legjobb hangminőségű termék.

Fontos, hogy könnyen érthető legyen a tévé menüjének felépítése. Hiszen elég bosszantó lehet egy lassan reagáló készülék vagy egy komplikált távirányító, amikor a kedvenc műsorunkat szeretnénk megnézni. Kiderül például, hogy melyik készüléknek mennyi a bekapcsolási ideje. Vagyis mennyi idő telik el a bekapcsoló gomb benyomása és a kép/hang megjelenése között. Azt is tesztelték, hogy az egyes tévék milyen könnyen kezelhetők távirányító nélkül.

Emellett információt lehet kapni a tesztből az okos funkciókról is, illetve azok kezelhetőségéről, testreszabhatóságáról. Az is kiderül, hogy hány csatlakozó áll rendelkezésre, beleértve az audio aljzatokat (például fejhallgató kimenet, egy hangfal vagy házimozi rendszer digitális hangkimenete), valamint a HDMI- és USB-portokat.

A különösen környezet- vagy pénztárca tudatos vásárlók pedig annak az információnak is örülni fognak, hogy mennyire energiahatékonyak az egyes készülékek - akad köztük néhány energiavámpír.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.