A szakember igyekezett megnyugtatni minden Németországba készülőket. Szerinte az országban előforduló (máig nem tisztázott eredető, eleinte azonban spanyol uborkána tulajdonított) hasmenéses megbetegedések miatt nincs szükség az utazások elhalasztására. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a megelőzés érdekében elengedhetetlen a gyakori kézmosás. Amennyiben folyóvízben történő kézmosásra nincsen mód, baktericid (baktériumölő) hatású kéztörlőkendő használata javasolható.

A zöldségeket Szabó szerint (ilyen értelmű felhívást a német hatóságok is közzétettek) párolva tanácsos elfogyasztani, hiszen a megfelelően hőkezelt élelmiszerekben a baktériumok elpusztulnak. Ugyanilyen fontos, hogy a konyhatechnológia során használt edények, kések, tálcák elmosása. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyers gyümölcsöt mindig meg kell mosni folyóvízben, sőt ha lehet, érdemes meg is hámozni.