A miniszter elmondta, hogy „kompromisszumkereső” tárgyalásokat folytatott Marija Gabriel oktatásért és kultúráért, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal, akikkel megállapodott, hogy nem fenyegeti veszély ezeket a programokat, az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradhatnak az Erasmus-programokból

Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra, azok az alapítványi fenntartású egyetemek jelenleg részt vesznek a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és továbbra is pályázhatnak.

A találkozó első öt percében nyilvánvalóvá vált, hogy zökkenőmentes az együttműködés, nincs tehát akadálya annak sem az Erasmus+-, sem pedig a Horizont Európa program esetében, hogy továbbra is részt vehessenek az alapítványi fenntartású egyetemek hallgatói, illetve kutatói

– számolt be az Index szerint Navracsics Tibor, miután Mariya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztossal tárgyalt. 

Mariya Gabrielhez az innováció, a kutatás, a kultúra, az oktatás és az ifjúság területe tartozik az Európai Bizottságon belül, vagyis szakpolitikai szinten övé az Erasmus és a Horizont ügye, portfóliója alapján pedig az előző ciklusban, 2014 és 2019 között uniós biztos Navracsics Tibor utódjának tekinthető.

A magyar miniszter másik tárgyalópartnerével, a költségvetés és igazgatás felett rendelkező Johannes Hahnnal pedig a párhuzamosan zajló jogállamisági feltételességi eljárás miatt ült tárgyalóasztalhoz.

A kormány kezeli a brüsszeli aggályokat

Navracsics felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány tudja kezelni az Európai Bizottság aggályait az alapítványi fenntartású iskolákkal kapcsolatban.

A brüsszeli testület problémaként jelölte meg azt, hogy a 21 magyar egyetem csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára nem akadály ennek módosítása, megfelelő szabályozással meg lehet oldani, ugyanakkor a bizottságnak is egyértelművé kell tennie, hogy az együttműködés zökkenőmentesen folytatódik.

„Az Erasmus+ és a Horizont Európa program zavartalanul folyik tovább, a mögöttes aggályokat kezelni tudjuk, két nem túl bonyolult jogszabálymódosításról van szó, amelyeket márciusban az Országgyűlés várhatóan elfogad” – idézi az MTI Navracsics Tibort.