Egymilliárd forintos plusz keretet adott a kormány Novák Katalin köztársasági elnök hivatalának. Hogy konkrétan mire és mi indokolja a költekezést, rejtély, a Köztársasági Elnöki Hivatal ugyanis nem válaszolt az rtl.hu ezzel kapcsolatos megkeresésére. A nyilvános adatokból annyi kiderült, hogy havonta milliók mentek ügyvédekre és tanácsokra. 

Például havi 873 125 forintért adott társadalompolitikai tanácsokat a Köztársasági Elnöki Hivatalnak Fricz Tamás politológus, a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője, alapítója. A megbízási szerződést nyolc hónapra, még Áder János hivatali ideje alatt kötötték. A Köztársasági Elnöki Hivatal és Fricz Tamás nem kommentálja a megbízást.

Nem tudni ki, mit csinál

Nehezíti a tisztánlátást, hogy a tavalyi évre vonatkozó szerződéslista egyszerűen elérhetetlen a hivatal honlapján, a linkre kattintva a kezdőlapra jutunk.  Nem derült ki az sem, hogy konkrétan milyen célokra kapott plusz keretet a kormánytól Novák Katalin hivatala.

A köztársasági elnöki hivatal 2023-ban is látványos büdzsénövekedésben részesül: a 2022-es költségvetésben eredetileg szereplő 1,5 milliárdról 2,7 milliárdra emelkedik a személyi juttatások kerete, míg a működésre szánt összeg 750 millió forintról 1,3 milliárdra nő.