Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig Hajdú-Bihar megyében tesztelték, februártól már itt is élesítik az új ügyeleti rendszert, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron megye következik. Úgy tudjuk az ország két szegletéből indulnak és haladnak fokozatosan hónapról hónapra Pest megye irányába, Budapesten pedig 2024 elején indulhat el az új orvosi ügyeleti rendszer.

Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára decemberben a Magyar Orvosi Kamara Facebookon is közvetített egyeztetésén azt mondta: az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) finanszírozza az ügyeleti rendszert. Az ügyeletben az orvosok bruttó óradíja 9800 forint körül alakul, az asszisztensek óradíja pedig 3-4 ezer forint lesz.

Február 1-től Hajdú-Bihar megyében élesítik

Február 1-től Hajdú-Bihar vármegyében egységes, két elemből álló, háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet keretében biztosítják a rászorulóknak a betegellátást – közölte az MTI-vel a mentőszolgálat.

Hajdú-Biharban tíz településen lesz háziorvosi ügyeleti rendelés hétköznap 16 és 22 óra között, szombat-vasárnap és ünnepnapokon reggel 8 és 14 óra között.

Ezek Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Püspökladány, Hajdúhadház, Nyíradony és Derecske.

A sürgősségi ügyelet, vagy a mentőellátás telefonszáma február 1-től a megyében a 1830-as szám lesz, ezen a számon hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 14 óra és másnap reggel 8 óra között lehet segítséget kérni.

Az OMSZ jelezte: a 1830-as telefonszám mellett továbbra is működik a korábbi, Hajdú-Bihar vármegyei 06/52-506-303 szám is. A 1830-as számon a mentők szakembere fogadja a hívást és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít. A hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális szakmai betegosztályozási (triázs) irányelveknek megfelelően történik – írták.

A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, a vármegye bármely településén is tartózkodjon az ellátásra szoruló, így a beteg állapotának megfelelő ügyeleti, sürgősségi ellátás a vármegye valamennyi településén, minden rászoruló számára a korábbinál magasabb minőségben és szélesebb elérhetőséggel biztosított.

Akik személyesen keresnék fel az éjszakai ügyeletet, a vármegye öt városában – Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúszoboszló, Hajdúnánás és Hajdúböszörmény – megtehetik ezt 22 óra és másnap reggel 8 óra között.

A gyermekek ügyeleti ellátásában nem történik változás, az eddigi elérhetőségek (debreceni gyermekügyelet, gyermekklinika) továbbra is megmaradnak.

A betegellátást javítja az új ügyeleti rendszer és az egészségügyi béremelés is – hangsúlyozta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorának keddi adásában.

Az államtitkár az egészségügyi törvény tavaly decemberben elfogadott módosítása kapcsán úgy fogalmazott: a magyar egészségügyben elmaradt a rendszerváltás, ezért volt szükség a mostani átfogó átalakításra, melynek legfontosabb katalizátora a világjárvány volt.

Takács Péter úgy vélte, hogy az egyik legfontosabb és legkorábban tapasztalható változás az ügyeleti ellátás átszervezése lesz, ezt érzi majd leghamarabb a bőrén a lakosság. Délután négy órától este tízig tartó időszakban főként háziorvosi kompetenciákra van szükség, este tíz és reggel nyolc óra között azonban rendszerint tizedére esik vissza az esetszám, és az esetek 95 százaléka mentési feladat.

Éppen ezért a háziorvosoknak – noha ez volt a legnagyobb félelmük az átalakítás kapcsán – nem kell attól tartaniuk, hogy éjszakai ügyeletre kötelezik őket – mondta Takács Péter.

Hozzátette: az érintetteknek maximum havi két alkalommal kell ügyeletet vállalniuk az új rendszerben, de csak délután négy és este tíz óra között, s támogatásként ilyenkor végig ott lesz mögöttük a mentőszolgálat teljes apparátusa. Ettől függetlenül a mentőszolgálattal szerződhet az orvos éjszakai ügyeletre, ahol erre szükség van, ez nincs megtiltva – jegyezte meg.

Minden megye kap egy új négyjegyű telefonszámot

Az államtitkár szerint a 112-es hívószámot továbbra is akkor kell hívni, ha vészhelyzet van, emellett azonban minden megyében lesz egy négyjegyű központi ügyeleti telefonszám is, amit a megyei mentésirányítás fog felvenni, és ők irányítják állapotának megfelelő helyre a beteget, adott esetben kiküldik a mentőt.

Márciusban Győr-Moson-Sopron megye következik

A nyugati országrész háziorvosait már tájékoztatták a várható változásokról. Eszerint márciustól a korábbi 14 ügyeleti pont helyett 7 járásközpontban lesz az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által működtetett ügyeleti központ „integrálva a háziorvosi ügyeleti rendelővel” – írja a Népszava. Azaz itt várhatóan csak egy magas képzettségű egészségügyi szakember, úgynevezett nondoktor fogadja majd a segítségre szorulókat, és további hét helyen lesz elérhető délután négytől este tízig háziorvos. A mentőszolgálat ügyeleti pontján szolgálatot teljesítő szakemberek receptet nem írhatnak, gyógyszerelésről pedig egyeztetniük kell az orvosi ügyeletet ellátó szakemberrel.