A vádirat szerint a vádlottak - egy 22 éves és egy 23 éves férfi - 2020 nyarán megállapodtak abban, hogy parkoló gépkocsik katalizátorát levágják, majd azokat tovább értékesítik. A katalizátorok levágásához használt orrfűrészt Zalaegerszegen vásárolták meg.

Módszerük az volt, hogy a késő esti, illetve hajnali órákban gépkocsival mentek a helyszínre, emelővel megemelték a kiszemelt autót, majd az orrfűrésszel kivágták a katalizátort a kipufogó rendszer csővezetékéből. Jellemzően a XI. kerületben követték el a bűncselekményeket, de emellett Velencén, a IX. kerületben, és XXII. kerületi bevásárlóközpont parkolójában álló autókból is tulajdonítottak el katalizátort.

A vádlottak ezzel a módszerrel 12 sértettnek, összesen csaknem fél millió forint kárt okoztak.

A 23 éves férfi ezután a XI. kerületben egy kerékpárt is eltulajdonított úgy, hogy a zárját levágta, majd azt álnéven akarta eladni, azonban a biciklire jelentkező "vevő" az intézkedő rendőrök egyike volt, így a vádlottat, majd társát is elfogták.

A vád szerint továbbá 2020 júliusában egy az ügyben szintén vádlott 20 éves nő a XI. kerületben jogosulatlanul parkolt az autójával egy mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen, ezért a közterület-felügyelők kerékbilincset szereltek fel a gépkocsijára. A nő kérésére az ügy 22 éves vádlottja a kerékbilincset egy flex segítségével levágta. Miután a közterület-felügyelet ezt észlelte, és újabb kerékbilincset helyezett fel a nő autójára, akkor a nő ismételt felkérésére a vádlott ezt a kerékbilincset is levágta a gépkocsiról, ezzel a kerületi közterület-felügyeletnek összesen több mint 200 ezer forint kárt okozva.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség az ügyben több rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette, és rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Budai Központi Kerületi Bíróságra. A kerületi ügyészség a két, már büntetett előéletű férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására, valamint közügyektől-, illetve járművezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban, míg a vádlott nőre pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A két férfi jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll.