június 26-i határidőig már csak kevesebb mint egy hetük maradt a banki ügyfeleknek, hogy elvégezzék az adategyeztetést a pénzintézetüknél. A lépést az uniós terrorizmus finanszírozás és pénzmosás elleni szabályok indokolják. Viszont az Mfor.hu szerint még mintegy 2 millió számla esetében nem történt meg az azonosítás egy korábbi pénzügyminisztériumi nyilatkozat szerint, sőt, mintegy félmillió céges számla is érintett. Aki nem regisztrál időben, az nem tudja használni a banki szolgáltatásokat.

A portálnak a Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente azt mondta, még a mai napon eljuttatja a kormányhoz a kérését, hogy szeptember 30-ig tolják el a határidőt. Indoklásuk szerint a július 1-jén induló családvédelmi akcióterv nagy terhet ró a hazai hitelintézetekre, lévén a kormány több kedvezményes hitelcsomagot is bevezet, amelyekre regisztrálni kell.

A Bankszövetség már korábban is kérte a határidő módosítását, de eddig sikertelenül. Most viszont azután igénylik újra a lépés eltolását, hogy Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, ha a bankok úgy értékelik, hogy a határidő túl szoros, marad még rendezetlen státuszú ügyfél, akkor a kormány nyitott lesz a halasztásra. "Mivel mindössze egy rendelet módosítására van szükség a miniszter szerint, ezért a hátralévő néhány napba beleférne a jogszabály rendezése" - összegezték a miniszter kijelentését.