Az Esztergomi Járásbíróság első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki férfitestvérével együttműködve ügyvédnek, illetve közjegyzőnek adta ki magát, és országszerte 310 vállalkozást károsított meg.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség közlése szerint az elkövető úgy dolgozott, hogy azt állította:az Igazságügyi Minisztérium kártérítést állapított meg az adott vállalkozásnak korábbi, jogosulatlanul felszámolt reklámozási díjak miatt. A pénzhez viszont csak akkor jutnak hozzá, ha a megadott számlára kártérítési fedezetet fizetnek.

A nő több vállalkozást pedig azzal keresett meg, hogy a sértettek által vezetett cégeket az interneten reklámozták, melynek díját be kell fizetni.

Az elkövető ellen 2018-ban emeltek vádat 248 rendbeli csalás és 222 rendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt, majd az ügyet egyesítették a Székesfehérvári Járásbíróság eljárásával, ahol 62 rendbeli csalás és 50 rendbeli hamis magánokirat felhasználása miatt indult vádemelés.

Az okozott kár meghaladja a több tízmillió forintot. A nőt az Esztergomi Járásbíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélte, testvére felelősségét külön eljárásban vizsgálják. Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védő fellebbezést jelentett be elsősorban felmentésért, másodsorban a büntetés enyhítésért.