Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a lakásépítések, építési engedélyek idei első negyedéves adatait. Tavaly 28 208 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 22 556 volt, 36 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. A KSH kiemelte: országos szinten az átadott lakások száma utoljára 2009-ben volt magasabb, mint 2020-ban.

Budapesten tavaly 6341 lakást vettek használatba, 8,6 százalékkal többet, mint 2019-ben. A jelentés szerint minden településkategóriában nőtt a használatba vett lakások száma: a megyei jogú városokban 55, a többi városban 31, a községekben 45 százalékkal több lakás épült az előző évinél.

Csütörtökön jelenik meg az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom márciusi statisztikája. Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,9 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A járműgyártás 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A számítógépek, elektronikai, optikai termék gyártása 9,8 százalékkal nőtt. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,9 százalékkal csökkent.

Februárban a nyers adat szerint 5,6 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest, a csökkenésben fontos szerepe volt a tavaly február végi pánikvásárlási hullám hatásának. Januárhoz viszonyítva 1,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Februárban a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,5 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,4 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

Pénteken a külkereskedelmi forgalom márciusi első becslését teszik közzé. Februárban az export euróban számolt értéke 1,9 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal nőtt. Az aktívum 849 millió euró volt, 262 millió euróval kisebb a tavaly februárinál. Januárhoz képest az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,7, az importé 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve 2,9 százalékos volt az export és 6,4 százalékos az import növekedése. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a behozatalban és a kivitelben egyaránt 5,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az év első két hónapjában az euróban számolt export 1,6 százalékkal, az import 2,8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, az 1,704 milliárd euró exporttöbblet 181 euróval haladta meg a tavalyit.