A nemzeti bank XXXI. Nyári Olimpiai Játékok megnevezéssel 5 ezer forint értékű arany, 10 ezer forint értékű ezüst és 2 ezer forint értékű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki a riói olimpia tiszteletére.

Az MNB elnökének erről szóló rendeletei csütörtökön jelentek meg a Magyar Közlönyben. A kibocsátás időpontja április 27-e. Az 5 ezer forint értékű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 milliméter. Az érme előlapján, a középmezőben, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) "Magyar Csapat" logójának ábrázolása, hátlapján egy homorító női tornász alak, valamint a MOB modernkori nyári olimpiák alatt szerzett magyar aranyérmek számára utaló 168 logójának ábrázolása látható.

A 10 ezer forint értékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 milliméter, míg a 2 ezer forintos emlékérme 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm, átmérője 37 milliméter.

Az ezüst és a rézötvözetű emlékérmék előlapján a jobb oldali érmemezőben egy homorító női tornász alak, balra a magyar aranyérmek számára utaló 168 logó ábrázolása látható. Az érmék hátlapján, a középmezőben, a "Magyar Csapat" logó ábrázolása látható. A köriratok és az emlékérme pereme közötti sávban hat kiemelt olimpiai sportág sportolója - egy tornász, egy vívó, egy úszó, egy kajakos, két birkózó és egy vízilabdázó - alakjának ábrázolása látható. Az emlékérmékből - amelyek Horváth Andrea tervezőművész munkái - 5-5 ezer darab készülhet.

Emellett az MNB - az Alaptörvénye kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából - "Magyarország Alaptörvénye" megnevezéssel 10 ezer forint címletű ezüst emlékérmét és 2 ezer forintos címletű rézötvözetű emlékérmét is kibocsát. A kibocsátás időpontja 2016. április 25. Ezekből az emlékérméből szintén 5-5 ezer darab készíthető.