Az emlékérméket Király Vilmos tervezte, mesterjegye az érmék hátoldalán található. Mindhárom érme Arany János irodalmi munkásságára próbál utalni, például az arany veret előoldalán, a középpontból indulva enyhe hullámvonalban, a repülő malomkövet jelképezve Arany János néhány jelentős művének a címe olvasható. Például a Bolond Istók, a Híd-avatás, a Pázmán lovag, vagy a Vörös Rébék címe szerepel. A miniarany emlékérme hátlapján Arany János Barabás Miklós metszete alapján készült fiatalkori ábrázolása szerepel. Az 1817 és az 1882 évszámok Arany János születési és halálozási évére utalnak.

Az ezüst és a színesfém emlékérme érmeképileg azonos, csak az értékjelzésben térnek el. Az emlékérme hátlapján Arany János időskori, félalakos ábrázolása látható, mellette névaláírása, középen, két egymás alatti sorban születési és halálozási éve szerepel. A hátlapon olvasható, Arany János: A walesi bárdok című művéből vett idézet - "KOBZÁN A DAL MAGÁRA VALL" -a költő ars poeticájára utal.

Az 5000 forintos címletű arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 mm, széle sima. A 10 ezer forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 30,8 gramm. A két érmetípus mérete azonos, átmérőjük 38,61 mm. Az emlékérmék széle recézett - írja a Magyar Nemzeti Bank közleményében.

Mindhárom emlékérméből 5 ezer darabot vernek. Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 10 ezer forintos ezüst érme a kibocsátási dátumtól, azaz 2017. március 3-tól három hónapig, a 2000 forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Nemcsak a jegybank, hanem a kormány is készül az Arany János-emlékévre: kiemelt kulturális programsorozatként kezelik. Külön kuratórium gondoskodik majd a lebonyolításról, ők dönthetnek arról, hogy mire használják fel a most odaítélt 4 milliárd forintot.