Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Der Tagesspiegel című német liberális lap hétfői számában Andreas Nick, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának Magyarországgal foglalkozó jelentéstevője azt mondta: biztosítani kell a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti működését, a tervezett "Stop Soros" törvénycsomag ügyében pedig figyelembe kell venni a Velencei Bizottság ajánlását - írta az MTI.

A Der Tagesspiegel rámutatott, hogy az Angela Merkel kancellár vezette CDU és a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter vezette CSU szövetsége eddig tartózkodott Orbán Viktor magyar kormányfő és a Fidesz nyilvános bírálatától.

Azzal kapcsolatban, hogy a német pártszövetség és a Fidesz egyaránt az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, a Der Tagesspigelnek a CDU/CSU Bundestag-frakcióból név nélkül nyilatkozó politikusok kiemelték, hogy a Fidesz EPP-tagságának megítélése a CEU-ra és a tervezett "Stop Soros" törvénycsomagra vonatkozó elvárások teljesítésétől függ. (Kampány indult a Fidesz kizárásáért a Néppártból - ezt a cikket olvasta?)

Üzentek: vannak határok

Andreas Nick hétfőn a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, szeretné, hogy a Fidesz a kereszténydemokrata táborban maradjon - írta a hvg.hu.

De magyar barátainknak meg kell érteniük, hogy vannak határok, amelyek átlépése nagyon megnehezítené mindannyiunk életét

- mondta Andreas Nick, aki megerősítette korábbi szavait: a CEU maradjon Budapesten, vagy legalábbis ne a magyar kormány miatt kelljen távoznia, a Stop Sorossal pedig várjanak.

Újabb részletek a Stop Sorosról

Kocsi Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfői tájékoztatóján ugyanakkor tagadta, hogy pártja ultimátumot kapott volna az Európai Néppárti tagság kapcsán - írta a klubradio.hu.

Kocsis a Stop Sorosról több új részletet is elárult, amikor arról beszélt, hogy a frakció támogatja a szigorított törvényjavaslatot, aminek napirendre vételéről már jövő héten dönt az országgyűlés.

A tervezett szerint önálló tényállás lesz a jogellenes bevándorlás elősegítése, amit az követ el, aki szervező tevékenységet folytat annak érdekében, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyan személynek, aki nincs üldözésnek kitéve, vagy közvetlen üldözéstől való félelme nem megalapozott.

Elzárás jár a szórólapozásért

Az ilyen vétség a tervezett szerint 50 és 90 nap elzárással járhat, a szervező tevékenység pedig megvalósulhat úgy, hogy valaki határmegfigyelést szervez, információs anyagot készít, terjeszt, illetve a jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózatot működtet - mondta el a politikus. A javaslat szerint egy év szabadságvesztéssel lesz büntethető többek között az, aki anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez, és ezt a határ 8 kilométeres körzetében teszi - hangzott el a Klubrádióban.

Kocsis szerint megvárják a Velencei Bizottság állásfoglalását. Hosszú vitára számít a parlamentben a Stop Sorossal kapcsolatban.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.