Jövőre már az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az adó-, járulék-, és illetékkedvezmények teljes becsült összege, ami 120 milliárd forinttal magasabb, mint amit a kormány az idei évre várt - idézi a portál a 2019-es költségvetés tervezetét.

A növekedés alapvetően három okkal magyarázható: a társasági adókedvezmények és az szja-kedvezmények is növekednek nominálisan, de egy új járulékkedvezmény is komoly szerepet játszik.

Az intézkedés fontos szerepet játszhat a nyugdíjas korú munkavállalók továbbfoglalkoztatásában. Az új kedvezmény fényében felmerül a kérdés, a továbbiakban van-e létjogosultságuk a 2017-ben indult nyugdíjas szövetkezeteknek, melyek célja szintén a nyugdíjasok foglalkoztatása. A szövetkezet tagjainak szintén csak a 15 százalékos szja-t kell fizetniük, más közterhet nem, viszont a későbbi munkáltatónak közvetítési díjat kell fizetnie a szövetkezet számára a munkaerő-közvetítésért cserébe.

Ezzel komoly versenytársat kaptak a nyugdíjas szövetkezetek, akik ezt követően csak úgy tudnak majd harcba szállni az aktív nyugdíjasokért, ha vonzó állásajánlatokat és meggyőző órabért kínálnak.

Emiatt is csapás érheti a szövetkezeteket

A nyugdíjas a szövetkezetben történő személyes közreműködése alapján nem válik biztosítottá, ezért a tagoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után járulékfizetési kötelezettségük nincs - írta korábban a Napi.hu. E jövedelmük alapján csak tizenöt százalékos szját kell fizetniük. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság a nyugdíjas státuszon alapul. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet keretében végzett tevékenység után nem kell szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulást sem leróni.

Járulékfizetés hiányában a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagja e tevékenysége alapján nyugdíj-biztosítási ellátásra nem szerez jogosultságot, azaz sem szolgálati időt, sem 0,5 százalékos nyugdíjnövelést nem kaphat. Ez jelentős különbség a nyugdíj mellett biztosítási jogviszonyban (például munkaviszonyban) történő foglalkoztatástól, ahol a nyugdíjjárulék fizetés 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelésre ad jogosultságot.

A kép forrása: Pixabay.