A Magyar Klinikai Onkológai Társaság (MKOT) legutóbbi kongresszusán arról állapodott meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) vezető szakértőivel, hogy az orvostársaság javaslatcsomagban foglalja össze, milyen kemoterápiás protokollokat hiányolnak Magyarországon.

Az MKOT felhívására fővárosi és vidéki kórházakból, egyetemi klinikákról érkeztek javaslatok, ezek alapján kiderült: az onkológusok több mint harminc új daganatellenes kezelési protokoll bevezetését tartják indokoltnak, az orvostársaság ez alapján előterjesztette módosítási kérelmét.

Az onkológusok mostani javaslatai tehát nem új gyógyszerekre vonatkoznak, hanem a jelenleg is elérhető és államilag finanszírozott gyógyszerek alkalmazásában adnának nagyobb mozgásteret az onkológiáknak. A gyógyszerkutatásoknak ugyanis csak egy része irányul új hatóanyagok kifejlesztésére, világszerte számtalan vizsgálat zajlik arról, hogy a már engedélyezett gyógyszereket milyen ütemezés szerint vagy milyen kombinációban érdemes alkalmazni ahhoz, hogy abból a beteg a legtöbbet profitálhassa.

A protokollok szabják meg a daganatellenes terápiák kezelési rendjét. Tartalmazzák, hogy adott daganatokat mely daganatellenes szerekkel, azok milyen kombinációjában, mennyiségében, időbeni ütemezésében, hány ciklusban kell kezelni. Indokolt esetben el lehet térni a protokolltól, viszont ez többlet adminisztrációval jár az osztályok számára.

Az eredményeket a nagy nemzetközi orvosi szervezetek folyamatosan publikálják, ezek alapján rendszeresen finomítják a terápiákra vonatkozó ajánlásaikat is - ezekhez az ajánlásokhoz zárkózhat fel Magyarország a hazai kemoterápiás protokollok jelenleg zajló frissítésével - derül ki az MKOT közleményéből.