A cseh-szlovák-magyar másnapi kereskedésű villamosenergia-piacok összekapcsolása 2012. szeptember 11-ével elindul - közölte a magyar áramtőzsdét működtető HUPX Zrt., miután a projekt irányító testülete megállapította, hogy minden érintett rendszer készen áll az indulásra. A szeptember 12-i szállítási nappal induló piacintegráció fontos lépés az európai belső villamosenergia-piac kialakítása felé. A HUPX szerint azon kereskedők számára, amelyeket a három ország valamelyik árambörzéjén regisztráltak, lehetővé válik, hogy a másnapi vételi és eladási ajánlataik párosítását - a rendelkezésre álló határkeresztező átviteli kapacitás mértékéig - egy közös kereskedési rendszerben tegyék meg.

Nőhet az áramtőzsde forgalma

A börzéken kialakuló árak az összekapcsolás után még nagyobb korrelációt mutathatnak a nyugat-európai áramtőzsdéken kialakuló árfolyamokkal, tervezhetőbbé válhat a kereskedés, ezzel párhuzamosan pedig csökkenhet az árakba beépülő országkockázati prémium, illetve emelkedhet a fizikai leszállítású hosszú távú (futures) piac forgalma. A piac-összekapcsolás a HUPX szerint összességében stabilabb árakat hozhat a régiós árampiacon. Ezzel párhuzamosan jelentősen emelkedhet a magyar börze forgalma is, jelenleg az itthoni áramfogyasztás mintegy 20 százaléka fordul meg az áramtőzsde másnapi piacán, a piac-összekapcsolás után ez az arány 40-50 százalékra emelkedhet.

Utóbbihoz hozzájárulhat, hogy a hálózatüzemeltető Mavir tervei szerint a zöldáram egy részét is a börzére terelnék (a kötelező átvételi rendszerben szereplő mennyiség 40-50 százalékát). A Mavir szerint a HUPX napi kereskedése lehetővé teszi a kiegyenlítőenergia-költségek optimalizálását, az átvételre kötelezettek kockázatait pedig csökkentené, hogy minden elszámolási időegységben azonos árammennyiséget vehetnének át. A termelőket az átalakítás nem érintené, hiszen a támogatások nem változnak. A rendszer bevezetésének pontos időpontja ugyanakkor egyelőre nem ismert.

A tőzsdei értékesítés elvileg fokozza az átláthatóságot az energia piacon - fogalmazott lapunk kérdésére Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke. Az árak kapcsán Balogh úgy véli, az lenne a kívánatos, hogy a zöldáram tőzsdén kialakult piaci árához képest állapítanák meg aktuálisan a kát támogatott ár és a tőzsdei vételár különbségét, ezáltal a támogatás mértéke normatívabbá válna, hiszen így a nyílvános értékesítésben kialakult tőzsdei ár és rögzített átvételi ár különbözete adná a kát vagy később a Metár támogatás tényleges értékét. A Mavir terve közvetlenül nem érinti a napelemes iparág szereplőit - reagált megkeresésünkre Szolnoki Ádám, a MANAP Magyar Napelem Iparági Egyesület részéről. A változás a megújuló energiát termelők felé való elszámolást nem érinti, viszont a Mavir eljárásrendjében hatékonyságnövekedést jelent, hiszen a visszaosztás adminisztrációja egyszerűsödik.

Negatív ár

A piac-összekapcsolás egy másik hatása lehet az úgynevezett negatív ár bevezetése - nyugati és régiós példák alapján - a magyar áramtőzsdére. Ezek szerint, a nem szabályozható, megújuló energiát előállító szereplők túltermelése esetén negatív árazás léphetne érvénybe a zsinóráramot termelőkre csúcsidőben - ez elsősorban azon termelők érdekeit szolgálhatja, amelyeknek jobban megéri napi termelésük egy részét ilyen áron a piacra vinni, mint leállítani, visszaszabályozni kapacitásaikat.