A válaszadók majdnem háromnegyede érintett, azaz vándorolt ki, vagy vállal tartósan munkát közeli családtagja vagy ismerőse - írta a magyar válaszókorúak kivándorlással kapcsolatos véleményét vizsgáló kutatásra hivatkozva a Publicus közleményében.

A megkérdezettek 15 százaléka tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát - ez nagyságrendileg 1,2 millió főt, a velük távozó kiskorú családtagokkal ez akár másfél millió főt jelent.

A fiatalok körében különösen magas és növekvő, 41 százalékos ez az arány - ez mintegy 580 ezer főt jelent. (Újabb félmillió magyar tűnhet el az országból - ezt a cikket olvasta?)

A külföldön munkát vállalni szándékozók a legtöbben az alacsony fizetéseket említették mint okot a kivándorlásra, sokan érzik a jövőtlenséget, az előrelépés korlátosságát, valamint hogy elegük van a hazai politikai helyzetből.

A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint elsősorban a Fidesz és a kormány, a magasabb külföldi fizetések, valamint az alacsony hazai fizetések a felelősek. (A Publicus tavalyi mérése során még az alacsony fizetések volt az elsődleges ok.)

A felmérés részletes adatai a Publicus Facebook-oldalán érhetők el.