A központi költségvetés adóssága a múlt hét végén elérte e a 24 931,8 milliárd forintot, vagyis egy hét alatt 82,2 milliárd forinttal emelkedett az összeg - derül ki az Államadósság Kezelő Központ Zrt. legfrissebb adatiból. Amennyiben folytatódik az elmúlt hetek-hónapok növekvő trendje, akár már a héten akár átlépheti az adósság a 25 ezer milliárd forintot - amire korábban nem volt példa. A központi költségvetés adóssága épp egy éve állította be az eddigi csúcsot: az ÁKK adatai szerint tavaly július 18-án végződő héten az adósság 24 996,1 milliárd forint volt, az az akkor GDP 80,8 százaléka volt.

A GDP-arányos adósságban persze - a gazdaság növekedésének köszönhetően - sokkal jobban állunk és a a trendek is biztatóak. Az ÁKK becslése szerint a GDP-arányos adósság jelenleg 76,2 százalék, vagyis az elmúlt egy évben a nominális stagnálás ellenére a GDP arányos adósságmutató jelentősen csökkent. Az államadósság-kezelő a GDP-arányos adósság kiszámításához saját becslést alkalmaz, a költségvetési törvényhez tartozó makropályában szereplő GDP-növekedésre alapozva - olvasható a közleményben.


Elvileg a következő hónapokban már nem is szabadna az állománynak emelkedni, ugyanis a most elfogadott 2016-os költségvetés azzal számol, hogy 2015 végén a költségvetés bruttó adóssága 24 493 milliárd forint lenne, sőt 2016 végéig ez csak 25 252 milliárd forintra emelkedne. Az év elején, mint az a grafikonból is látszik, viszonylag mozgalmas volt az adósságkezelés: az első két hónapot egy gyors tartalékolás, majd egy 2 milliárd eurós hitel törlesztése dominálta.

Kép: Napi.hu

A február végi törlesztés után az ÁKK tartalékolásba kezdett, így közelíthettük meg az elmúlt hetekben 25 ezer milliárdos összeget, ám ezzel vélhetően elértük a lokális csúcsot, ugyanis a következő hónapokban az ÁKK diétára fogja önmagát. A legfrissebb adósság-finanszírozási terv szerint a III. negyedévben stagnálással számolnak: a 1551,1 milliárd forintos lejárat mellett alig 1573,7 milliárd forintos kibocsátással terveznek, vagyis eszerint a bruttó adósság három hónap alatt alig 23 milliárd forinttal nőne. Igaz, az árfolyamváltozás még beleszólhat az adósságmutató alakulásba az devizahitelek átértékelődése révén. Ugyancsak megkavarhatja a számokat a BKV konszolidációja, amely a hónap utolsó napján dobta meg az adósságot 53 milliárd forintot.

Az állam átvállalta a BKV adósságát

A június utolsó napján az állam kifizette a BKV adósságállományát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. 2015. június 30-ával a Magyar Állam átvállalta a BKV teljes, az MSZP-SZDSZ-es városvezetés által még 2010 előtt felhalmozott 52,29 milliárd forintos hitelállományát. Az állam nem csak a lejáró hiteleket (34,97 milliárd forint) térítette meg a hitelező bankoknak, hanem azokat a követeléseket is átvállalta, amelyek kifizetése 2015 első félévében még nem esedékesek (17,32 milliárd forint).