A megszorítások hatásaként a kormány a bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékos jövő évi növekedésére számít az eddig várt 1,8 százalék helyett, közölte Elena Salgado. Mint hozzáfűzte, a minisztérium továbbra is 0,3 százalékos idei GDP-csökkenéssel számol.

A CCOO spanyol szakszervezet a csütörtökön bejelentett, és a tetemes költségvetési hiány lefaragását célzó megszorító intézkedések visszavonását követelte. A spanyol kormányfőhöz pénteken eljuttatott levelében a szakszervezet arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem változtat az álláspontján, akkor egyre szélesebb körű tiltakozó megmozdulásokra kell felkészülnie.

A spanyol szakszervezetek már korában döntöttek arról, hogy június 8-án közalkalmazotti sztrájk lesz.

A kormányzati terv 15,25 milliárd euró megtakarítást helyez kilátásba 2010-2011-re, amivel GDP-arányos államháztartási deficitet idén 9,3 százalékra, jövőre 6,5 százalékosra szorítanák le a tavalyi 11,2 százalékról.

Csütörtökön egyebek között azt jelentette be a kormány, hogy csökkentik a közalkalmazottak bérét. Ez a magasabb beosztású funkcionáriusok esetében 8-10 százalékos, az egyszerű alkalmazottak esetében 0,5-7 százalék lesz, és már júniustól életbe léptetik. Ezeket a fizetéseket 2011-re teljesen befagyasztják. Egy másik népszerűtlen döntés a nyugdíjak értékállóságának szüneteltetését jelenti 2011-ben.

A kormányzati tervet még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.