A gyógyszergyártóknak egy, az összes EU tagállamot érintő szabályozás keretében a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, melynek segítségével ellenőrizhető a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertárban történő kiadás pillanatában. A rendszer bevezetése újabb lépés, a hamisított gyógyszerek ellátási láncba kerülésének megakadályozására.

A gyakorlatban mindez azt fogja jelenteni, hogy minden egyes dobozt a gyártók "beléptetnek" az adatbázisba, a dobozon elhelyezett egyedi azonosítót a patikában a gyógyszerész leolvassa, majd ellenőrzi, hogy valóban az a gyógyszer van-e a dobozban, aminek lennie kell, valóban attól a gyártótól származik, akitől kell, azaz minden egyes doboz "bejelentkezik" a gyártás során és "kijelentkezik" a végső kiadásnál.

Az új rendszer az EU szintű szabályozásnak megfelelően 2019. februárjától lép életbe.

Magyarországon hagyományosan magas a gyógyszerbiztonság, köszönhetően az ellátási lánc zárt szerkezetének, az alapítók azonban folyamatosan felhívják a betegek figyelmét az ellenőrizetlen forrásból történő vásárlás veszélyeire.

Az európai rendelet nagyon komplex feladatokat és terhet ró az ellátási lánc szereplőire - hangsúlyozza a közlemény. A gyártóknak egyedi kóddal és manipulálás elleni eszközzel kell ellátni a vényköteles gyógyszereket, a forgalomba hozatali engedély jogosultjának biztosítani kell az adott doboz gyógyszerrel kapcsolatos információknak az adattároló rendszerbe való feltöltését és ezen információk naprakészen tartását. A nagykereskedőknek kiegészítő ellenőrzéseket kell végezniük, a gyógyszerészeknek pedig az expediálás előtt ellenőrizniük kell a gyógyszer biztonsági elemeit, valamint a rendszerből ki kell jelentkeztetniük a gyógyszer egyedi azonosítóját.

Az ellátási lánc valamennyi szereplőjét összekötő rendszer európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert fog ellenőrizni, melyek 4600 különböző gyártóhelyről származnak, és 177 ezer expediáló-helyen jelentik ki azokat.

Ennek a bonyolult informatikai rendszernek az európai és tagállami szintű olajozott működtetéséhez minden tagországnak létre kell hoznia egy nemzeti szervezetet. Ez Magyarországon a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság, melynek alapítói a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége, valamint a Védettség Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete.

A HUMVO  igazgató tanácsának elnöke  Feller Antal, a Hungaropharma Zrt vezérigazgatója. Magyarországon a HUMVO feladata lesz az informatikai rendszer felépítése és működtetése.

Jelenleg az ellátási láncban a szabályozás által meghatározott feladatok teljesítésére 1351 forgalomba hozatali engedély jogosult (vényköteles és vény nélküli termékek jogosultjai együtt), 187 nagykereskedő és 3404 gyógyszertár kötelezett.

(Kánikulában különösen figyeljen a gyógyszereire).