Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Egy Magyarországon eddig kevéssé alkalmazott módszert, az értékelemzést vizsgálja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az eljárás lényege, hogy olyan beruházási koncepciókat támogasson az állam, amellyel kapcsolatban a kivitelezők akkor is pozitívan döntenének, ha azt saját forrásaikból végeznék el. Az értékelemzés egy projekt funkcionális értékeit megtartva vagy akár javítva a lehető leghatékonyabb forrásfelhasználást segíti elő, a beruházási költségeken kívül minden előre kalkulálható többletköltséget és esetleges megtakarítást figyelembe vesz − mondta a Napi Gazdaságnak Csepreghy Nándor, az NFÜ kommunikációs vezetője.

A módszert kötelezővé a nagy infrastrukturális fejlesztéseknél tehetné Magyarország az amerikai gyakorlat alapján a 2014−2020-as uniós ciklusban, bár erről egyelőre nem született döntés. Az NFÜ és a fejlesztési tárca amerikai szakértőket kért fel a tapasztalatok bemutatására. Az Egyesült Államokban ugyanis egymillió dolláros értékhatártól kötelező az ilyen elemzések elvégzése. Az ottani tapasztalatok alapján átlagosan 10 százalékkal csökkenthetők a költségek (vagy adott költségek mellett ennyivel növelhető a projektek tartalma), az amerikai védelmi minisztérium például 1983 és 2011 között több mint 51 milliárd dollárt takarított meg így, de Európában is 50 ezer körülire becsülik az évente elvégzett értékelemzések számát.

A módszer a második világháború idején alakult ki, amikor a rendelkezésre álló alapanyagok szűkössége miatt a réz helyett egyéb helyettesítőket kezdtek el alkalmazni, az alternatív anyagok pedig sokszor jobb eredményeket hoztak, mint az eredetiek − mondta a Napi Gazdaságnak Michael P. Holt amerikai értékelemzési szakértő. Holt szerint az értékelemzés a gyakorlatban felgyorsítja a projekteket, ugyanis a megvalósítás előtt beazonosítja a lehetséges problémákat. Kérdés persze, hogy a sokszor sajátos magyarországi viszonyok között milyen hatása lenne a tömeges alkalmazásnak, Holt szerint az értékelemzés mindenképpen növeli az átláthatóságot az állami beszerzéseknél.