Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy, a közelmúltban megváltozott nyugdíjszabályra - hívja fel a figyelmet az Adó Online szakportál összefoglalója. 

Mi a helyzet a korai nyugdíjakkal?

2012. január 1. óta öregségi nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehet igénybe venni. Ez alól a rendelkezés alól csak a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása képez kivételt, amely életkorra tekintet nélkül öregségi teljes nyugdíjat jelent a negyven év jogosultsági idő megléte esetén. 2012 előtt többféle okból, többféle jogcímen volt lehetőség a nyugdíj korhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni.

Ezeket a korai nyugellátásokat a módosuló szabályokra tekintettel 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kapták meg az érintettek amíg nem érték el a nyugdíj-korhatárt. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől az ellátást változatlan összegben öregségi nyugdíjként folyósították nekik. 

A nyugdíjkorhatár betöltése előtti, a korhatár előtti ellátás melletti keresőtevékenységnek azonban igen nagy hatása lehet az öregségi nyugdíj összegére, mivel az az összeg ismételt megállapítására adhat lehetőséget. A korhatár előtti ellátás mellett folytatott keresőtevékenységgel az érintett személy szolgálati időt szerez 2020. június 30-ig nyugdíjjárulék, 2020. július 1-jétől társadalombiztosítási járulék fizetése alapján.

Hat hónap helyett korlátlan

Ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő személy, öregségi nyugdíjkorhatárának betöltésétől, amely időponttól kezdve korhatár előtti ellátását már öregségi nyugdíjként kapja, kérheti öregségi nyugdíjának ismételt megállapítását.

2022. július 28-ig az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül volt kérhető. 2022. július 28-tól ez a szabály módosult, már nemcsak a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon belül, hanem időkorlát nélkül kérhető a nyugdíj összegének ismételt megállapítása, vagy ahogy még nevezni szokták, újraszámítása. Ha az így számított nyugdíj összege magasabb, a jövőben ez kerül folyósításra, és a különbözet legfeljebb hat hónapra járó összegét is ki kell utalni.

Az ismételt megállapításhoz szükséges szolgálati idő 2012. január 1. és a nyugdíjkorhatár betöltését megelőző nap közötti időben szerezhető. Az ismételt megállapítás során kapott összeg kiszámításánál a nyugdíj összegét meghatározó tényezők közül hosszabb lesz az ellátáshoz figyelembe vehető szolgálati idő legalább egy évvel, a korhatár előtti ellátás mellett végzett legalább 365 napos keresőtevékenység követelmény miatt, és a korhatár előtti ellátás mellett szerzett jövedelem is beszámításra fog kerülni.

Meghatározó jelentőségű lesz az ismételt megállapítás évében érvényes valorizációs szorzószámok nagyságrendje is, mely nagy mértékben befolyásolja a nyugdíj összegét. Az új szabályozás alapján ez utóbbi tényezőnél nyílik mozgástér az ismételt megállapítás iránti kérelem időpontjának megválasztásánál, amikor már nemcsak a korhatár betöltését követő hat hónapon belül, hanem időkorlát nélkül lehet élni ezzel a lehetőséggel. Ha a nyugdíjkorhatár betöltését követő hat hónapon túli, a következő évi számítás lenne kedvezőbb, lehet már várni eddig az időpontig is az ismételt megállapítás iránti kérelemmel.

A korhatár előtti ellátásban részesülő személy halála esetén a hozzátartozói nyugellátások megállapítása során is alkalmazni kell a fentieket azzal, hogy ahol fenti rendelkezések öregségi nyugdíjkorhatár betöltését említik, azon az elhunyt jogszerző halálát kell érteni. Az ismételt megállapítás lehetőségét tartalmazó szabályok vonatkoznak a szolgálati járandóságban részesülőkre is.