A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) célja, hogy továbbra is fenntartsák a sztrájkot az ország minden részében úgy, hogy munkatársaik, kollégáik abba “ne rokkanjanak bele” anyagilag. A munkabeszüntetés idejére ugyanis nem jár bér, és az érdekképviseletek szerint a kormány épp arra játszik, hogy a pedagógusok kifáradnak, nem lesz több pénzük sztrájkolni - ezért sem foglalkoznak követeléseikkel, a választásokig pedig már tárgyalni sem akarnak a szakszervezetekkel.

A koordinált munkabeszüntetéshez egy online térképen lehet nyomon követni, mely település iskoláiban terveznek sztrájkot egy adott napra - írja a Népszava.

A PSZ és a PDSZ arra kéri az oktatásban dolgozókat, tiltakozó akcióikat mindig olyan napra tervezzék, amikor a környékükön épp nincs más intézmény, ahol sztrájkra készülnek. Hétfőre 13 intézmény jelentkezett be, mint például a szegedi Deák Ferenc Gimnázium, ahol március 16-a óta már hetedik napja tiltakoznak munkabeszüntetéssel a pedagógusok.

A szakszervezetek egyebek mellett sürgős bérrendezést és igazságosabb munkaidő-felosztást szeretnének.