A legújabb Magyar Közleményben jelent meg a rendelet, amelyből kiderül, milyen táblát (tájékoztatót) kell használniuk az érintett boltoknak. 

Így néznek ki: 

 

 

Forrás: Magyar Közlöny

Az élelmiszerárstopról szóló jogszabály szerint a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet érinti. E termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a tavaly október 15-i szintél.  Az árstop február 1-jétől május 1-jéig tart.

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, második alkalommal a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható.

A Napi.hu pár napja a tavaly októberi akciós és eredeti árak alapján készített egy becslést arról, hogy az árplafon életbe lépése után mennyibe kerülhetnek majd az ominózus termékek a különböző boltokban. Az Aldi például akkor a csirkemellfilét 1289 forintért adta akciósan, az eredeti ár pedig 1499 forint volt Ugyanez volt a helyzet volt a Lidlben novemberben. Az október 14-én kezdődő akciós héten 1289 forintot kért a boltlánc a csirkemelle kilójáért, szemben az eredeti 1499 forintos árral. A Tescóban szintén ugyanezek az árak voltak érvényben. Ez azt jelenti, hogy a csirkemellfilénél az 1499 forint jelentheti a viszonyítási alapot. A többi termék áráról itt olvashat részletesen