Orbán Viktor miniszterelnököt hivatalos kazahsztáni látogatására a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szervezésében 70 fős üzletember delegáció kísérte el. A küldöttségben 47 cég képviseltette magát a mezőgazdasági/élelmiszer-feldolgozó technológiák, az élelmiszer kis- és nagykereskedelem, az olajipar/energetika, az építőipar/infrastruktúra-fejlesztés, az egészségügy, a járműipar, a bankszektor, az elektronika és az ICT területéről - közölte a HITA.

Kazahsztán Közép-Ázsia legerősebb gazdaságának számít, és számos lehetőséget rejt a külföldön is piacképes termékeket, szolgáltatásokat nyújtó magyar kis- és középvállalkozások számára. Május 4-én a HITA és a Kazah Kereskedelmi és Iparkamara közösen szervezett üzleti fórumot, amelyet a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Karim Maszimov nyitott meg. A fórumon, melyen magyar és kazah oldalról is közel 50-60 cég vett részt, előadást tartott Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke. Bemutatta a jelen lévő magyar cégek profilját és erősségeit, rámutatott az együttműködés perspektíváira, a mindkét fél számára kiemelten fontos szektorokra.

Az előadásokat követő üzletember-találkozó konkrét eredményeket hozott:

 

  • a HITA és kazah partnerszervezete (Kaznex Invest) együttműködési megállapodás írt alá;
  • konkrét megállapodás született kazah lakókomplexumok felépítéséről, valamint egy mezőgazdasági konzorcium létrehozásáról;
  • ígéretes tárgyalások folytak továbbá gabonatárolók telepítéséről, közös vetőmagtermelés elindításáról, állattenyésztési felszerelések exportjáról és állattenyésztési know-how cseréjéről is;
  • megbeszéléseket folytattak a felek haszongépjármű alkatrészek előállításáról, légiközlekedési műszaki bázis létrehozásáról, ipari méréstechnikai eszközök exportjáról, gyümölcslevek előállításának lehetőségeiről, egyetemi képzések népszerűsítéséről, olajipari együttműködési lehetőségekről.