Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottságot hozott létre a kormány, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelen meg. A javaslattevő, véleményező, döntés-előkészítő, koordináló szervként működő testület feladata az európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéspolitika végrehajtásának összehangolása, a fejlesztéspolitika területén hozandó kormányzati döntések megalapozott előkészítése és a Miniszterelnökség központi koordinációs tevékenységének ellátása.

A Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság (FKB) elnökét a miniszterelnök nevezi ki. Tagjai az irányító hatóságok vezetői, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár által kijelölt két ember, valamint az igazoló hatóság vezetője. Az FKB elnöke és tagjai a bizottságban végzett tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek.

Az FKB javaslatot dolgoz ki, állást foglal a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) számára a hosszú- és középtávú fejlesztési és tervezési feladatokról, az Európai Unió pénzügyi támogatásainak igénybevételéhez szükséges tervekről, az operatív programokról, azok végrehajtásáról, a támogatások felhasználásához szükséges intézményrendszer kialakításáról, valamint e témakörökben indokolt szabályozásról.

Az FKB egyebek közt megtárgyalja és döntési javaslattal látja el a kiemelt projektek nevesítéséről szóló előterjesztéseket, továbbá az egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projektjavaslatokat.

Az új testület véleményezi a nagyprojektekre vonatkozóan az Európai Bizottság számára benyújtandó javaslatokat, a fejlesztéspolitikai szempontból kiemelt jelentőségű ügyeket, a komplex programokat, vagy az operatív programok kiemelt projektjeit.

A bizottság részt vesz a fejlesztéspolitikai célok teljesülése érdekében történő jogszabály módosítás előkészítésében. Az FKB a fejlesztések végrehajtásáért felelős szervezetektől beszámolót kérhet, és intézkedési javaslatot fogalmazhat meg. A testület összehangolja az európai uniós források - ideértve az európai uniós agrár- és vidékfejlesztési alapokat is - eredményes felhasználásával kapcsolatos feladatokat.

A bizottság véleményezi a pályázati kiírások paramétereit, egyebek közt a lehetséges kedvezményezettek körét, a támogatás formáját, mértékét, a támogatható tevékenységet, a támogatni tervezett projektek számát és a támogatási értéket, és ezek éves ütemezését. Véleményezi továbbá az EU Önerő Alapból történő támogatás céljából benyújtott kérelmek elbírálásáról szóló, döntésre előkészített dokumentumot.

Az FKB nyomon követi a Támogatásokat Vizsgáló Iroda munkáját is.