Elhelyezkedési juttatást kaphatnak januártól azok a közmunkások, akik el tudnak helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon - írja a Világgazdaság. Aki állást talál, az megkaphatja a közfoglalkoztatási szerződése hátra lévő idejére járó pénzt. A "közmunkásbér" havonta 52 ezer forint.

Ehhez olyan állást kell találnia, amelyben naponta legalább hat órát dolgozik. Megváltozott munkaképességűek esetén négy óra a minimum. Nem veheti fel ezt a juttatást az, akinek ugyanott lesz az új munkahelye, ahol közmunkásként dolgozott.

Kétséges, hogy ez a juttatás segíti-e a közmunkások való álláshoz jutását - mondta a lapnak Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezető kutatója. Ki garantálja, hogy az új munkaadó nem rúgja ki a volt közmunkást az alatt az idő alatt, ami még hátra lett volna a közfoglalkoztatásából? Ebben az esetben az illetőnek vissza kellene fizetnie a felvett juttatást, amit nyilván nem tudná megtenni.

Nem véletlen, hogy civilizált országokban a kormányok hasonló esetben a munkaadótól szoktak garanciát kérni arra, hogy hosszabb távon foglalkoztatják a munkaerőpiacra visszatérő munkavállalót. Ezért szoktak támogatást (például tb-fizetési kedvezményt) adni a cégeknek.

A szakértő szerint ezért ez a fajta juttatás csak látszatintézkedés, amellyel a kormány el akarja hárítani azokat a kritikákat, amelyek szerint a közfoglalkoztatás nem segíti az emberek valódi állásvállalását. A kutatók szerint aki egyszer közmunkássá válik, az képtelen lesz visszailleszkedni a piaci viszonyok közé.