Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. legfrissebb adatai szerint a múlt héten 25481,5 milliárd forintra emelkedett a központi költségvetés adóssága. Az összeg új rekord, így év eleje óta 1600,4 milliárd forint az emelkedés - ami messze meghaladja az államháztartás első tízhavi hiányát. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatai szerint októberig az államháztartási hiánya 816,2 milliárd forint volt, miközben az adósság ennek a duplájával nőtt.

A GDP arányos adósság jóval kedvezőbb, hisz az év eleji 74,2 százalékkal szemben "csak" 76 százalékon állt a múlt hét végén. A költségvetés adóssága nem mutatja teljes mértékben az államadósságot, hisz az utóbbiból 97-98 százalékkal részesedik.

Mivel január elsején 319,14 forintot, most pedig 310,54 forintot ért az euró az MNB hivatalos középárfolyama szerint, az adósság éves növekedését a devizahitelek átértékelődése még kedvezően érintette. Az ÁKK magyarázata szerint az adósságot a BKV konszolidációja, illetve a jövő év eleji lejáratok refinanszírozása magyarázza. Az államadósság-kezelő rövid magyarázatában nem említi, de a legnagyobb gondot az uniós támogatások kifizetése okozza.

A magyar kormány ugyanis csúcsra járatta idén a 2014-ben lezárult uniós költségvetési ciklus utolsó eurómilliárdjainak kifizetését, eközben viszont hónapokig nem fizetett Brüsszel az uniós elszámolások miatt. A különbözetet valahonnan finanszírozni kellett, így maradt az eladósodás. Brüsszel az utóbbi hetekben rohamtempóban kezdte kifizetni az elmaradt támogatásokat, havonta egymilliárd eurót maghaladó ütemben érkeznek Magyarországra támogatások. Ám az NGM így is csak azt tudja vállalni, hogy az államadósság szintjét minimális mértékben - a GDP 0,1 százalékával - az év eleji mértékre fogják csökkenteni, hisz ezt írja elő az alaptörvény, de maastrichti szabályok is.

Az államadósság tavaly decemberben a GDP 76,2 százaléka volt, vagyis a kormány nem hivatalos célja az államadósság-mutatóra 76,1 százalék, ami még a mostani adatok alapján teljesíthetőnek tűnik - amennyiben novemberben és decemberben is fennmarad az uniós pénzeső.