A parlamenti honlapon elérhető indítvány értelmében már nem kellene jogi, közgazdasági vagy társadalomtudományi diploma a tisztség betöltéséhez, a médiatörvény mindössze felsőfokú végzettséget írna elő. Az előterjesztés pontosítaná azt is, mi számítson a médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletével vagy a hírközlési hatósági felügyelettel összefüggő gyakorlatnak, amelyből a médiatörvény értelmében ötéves háttérrel kell rendelkeznie a kinevezendő elnöknek.

Kinek ágyaz meg a kormány?

Az Origo korábbi híre szerint Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője lehet a befutó elnökjelölt, aki a magyar parlamenti képviselőként tagja volt a sajtó és kulturális bizottságnak. A politikusok közül korábban felmerült még Nyitrai Zsolt fideszes képviselő neve is - írta a Népszabadság. A lap információi szerint esélyes lehet még Koltay András, a Médiatanács tagja, Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója és Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökét.
Kalmár István június végén kezdeményezte felmentését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal informatikai elnökhelyettesi posztjáról, idén januárig pedig a negyedik, állami mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. igazgatóságának elnöke is volt. 2010. június-júliusban a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke volt, az első Orbán-kormány idején, 2000-2002-ban pedig a posta elnök-vezérigazgatója, a miniszterelnök informatikai főtanácsadója.

Gyakorlatnak számíthat a jövőben az NMHH-nál, a médiatanácsnál és elődszervezeteinél, vagyis az Nemzeti Hírközlési Hatóságnál és az Országos Rádió és Televízió Testületnél folytatott vezetői vagy ügyintézői tevékenység, valamint az ezen szervek határozataival kapcsolatosan végzett bírói, ügyészi és jogi képviselői részvétel.

Ugyancsak gyakorlatnak számítana a közmédia jelenlegi kuratóriumában, valamint a korábban működő testületekben elfoglalt tagság.

Az NMHH-nak és a médiatanácsnak Szalai Annamária április 12-én bekövetkezett halála óta nincs elnöke.

Az előterjesztő Navracsics Tibor a javaslat indoklásában emlékeztet arra, hogy az államfő kedden megfontolásra visszaküldte a parlamentnek azt a módosítást, amely átmenetileg rendeletalkotási joggal ruházta volna fel az NMHH elnökhelyettesét. Azt is felidézi, hogy az NMHH és a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményekkel kapcsolatban a tárca korábban az Alkotmánybíróságtól (Ab) kérte az alaptörvény értelmezését. A testület azt közölte, sarkalatos törvény rögzítheti a vezetővel szemben támasztott feltételeket. Ezen feltételek ugyanakkor az Ab szerint olyan mérlegelést igényelnek, amely a törvényhozó felelősségi és hatáskörébe tartozik.

A miniszter az indoklásában kitér arra, hogy az NMHH és a médiatanács vezetői tisztségének betöltetlensége súlyos hátrány a szervek működése szempontjából, különösen azért, mert rendeletalkotásra kizárólag az elnök jogosult.

A tárca az alaptörvény negyedik módosításához kapcsolódóan változtat a kétharmados szavazati többséget igénylő médiatörvényen. Az NMHH elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki 9 évre.

 

QP | Quality Placement