Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatal keddi tájékoztatásában felidézte: az Európai Unió az energiahatékonyság területén kitűzött célok elérése érdekében irányelvet fogalmazott meg, amely komplex energiahatékonysági kötelezettségeket ír elő a tagállamok számára.

Az Országgyűlés a nemzeti energiahatékonysági célkitűzés teljesítéséhez megalkotta az energiahatékonyságról szóló törvényt, a Magyar Közlönyben a múlt pénteken megjelent jogszabály számos szabályozói, ellenőrzési, energiastatisztikai és tájékoztatási feladatot utal a MEKH hatáskörébe.

A hivatal egyik legfontosabb energiahatékonysági feladata, hogy meghatározza az erőművek hulladékhő-felhasználásával és kapcsolt termelésével járó kiadások és bevételek értékelésére vonatkozó módszertant, valamint a költség-haszon elemzés elkészítésének követelményeit, amelyet a MEKH szakemberei fognak ellenőrizni. Ezzel elősegítik az energiafogyasztói költségek csökkentését, valamint a környezeti erőforrások megóvását a jövő nemzedékek számára - közölték.

A törvény értelmében az energiastatisztikai és tájékoztatási feladatok is kibővülnek. A jövőben a MEKH adatokat gyűjt az energiahatékonysági célú beszerzésekről, energiahatékonysági tájékoztató honlapot tart fenn, nyilvántartja és közzéteszi a végfelhasználási energiamegtakarítás összesítéséhez szükséges, az egyes szakpolitikai intézkedések révén elért energiamegtakarítási adatokat - áll a közleményben.