Az ötezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak kétezer forintos színesfém változatát Lajtha László születésének 125. évfordulója alkalmából 2017. június 24-én, a Múzeumok éjszakája rendezvény keretében bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az emlékérmék a Bartók és Kodály után színre lépő magyar zeneszerző-nemzedék meghatározó alakjának, Lajtha László zeneszerzőnek, népzenekutatónak, zenepedagógusnak, a világhírű táncházmozgalom legfontosabb ihletőjének állítanak emléket.

Fontos kiemelni, hogy emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg azonosak, csak az értékjelzésben térnek el.

Az érmék előlapján a kompozíció középpontjában egy forgó néptáncos pár dinamikus mozgása figyelhető meg népzenészekkel a háttérben. A választott motívum Lajtha László munkásságának egyik meghatározó elemére, a néptánc- és népzene-kutatásra, -gyűjtésre utal. Népzenekutatói munkásságért Lajtha Lászlót 1951-ben Kossuth-díjjal jutalmazták.

Egyedi gyűjtési módszert követett, ő kezdte meg a célirányos hangszeres népzenei gyűjtést. A kezdetben még vitatott metodikájú, rendkívül részletező leírásait a táncházmozgalom autentikus forrásnak tekintette, Lajtha gyűjtői munkája a táncház-mozgalom alappillérévé vált.

Az emlékérme hátlapján Lajtha László portréja látható. A portrétól jobbra négy egymás alatti sorban az 1892/LAJTHA/LÁSZLÓ/1963 feliratok olvashatók, utalva a zeneszerző, tudós, zenepedagógus, népzene-kutató születési és halálozási évére. (Színváltós forintérme érkezett.)

Hol lehet hozzájutni?

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a Lajtha ezüst emlékérme három hónapig, a színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig névértéken vásárolható meg 2017. június 26-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.