A Budapesti Állatkert hazánk első állatkertjeként 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuját. Az intézmény azóta is méltán büszke diverzifikált állatállományára, szaporítási programja egyedülálló sikereire, valamint műemléképületeire. E a büszkeségeket komplex módon jelenítik meg a "Fővárosi Állat- és Növénykert" emlékérmék, amelyek különleges, ún. mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaznak - fogalmazott az MNB.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök. Mindkét emlékpénz azonos érmeképpel jelenik meg, csak az értékjelzés különbözik címletenként. Az előlapon az előtérben a Kárpát-medence őshonos madara, a rózsás gödény vízen úszó alakja jelenik meg, háttérben az Állatkert egyik emblematikus épülete, a Kós Károly tervezte Ausztrálház (volt Madárház) látható. A pelikán kopár fán ülő sziluettként is feltűnik az előoldalon. Itt találhatóak továbbá a kötelező érmeképi elemek is: a "MAGYARORSZÁG" felirat, a 10 000 illetve a 2 000 forint értékjelzés, a "BP." verdejel valamint a "2016" kibocsátási évszám.

A tízezer1forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A kétezer forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. A két érmetípus mérete azonos, 39,6*26,4 mm-es álló téglalap. Az emlékérmék széle sima.

Az emlékérme-kibocsátás idei újítása az emlékérmék verdejelében megjelenő biztonsági elemek: A verdejelre felvitt, mikroírással készült "B" illetve "P" betűk szabad szemmel nem láthatóak, minimum tízszeres nagyítással vehetők ki, biztonsági elemként az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálják.

Az érme hátoldalán az előtérben szélesszájú orrszarvú és kölyke egymás felé forduló alakja látható, utalva az Állatkert szaporítási programjának szenzációs sikereire, amelynek eredményeképp hazánkban született az első mesterséges megtermékenyítéssel szaporított orrszarvú bébi. A hátoldal hátterében a Fővárosi Állat- és Növénykertben található Nagyszikla (Benke Gyula, Josef Botti szobrászművészek és Végh Gyula mérnök munkája). Az Állatkert fennállásának 150. évfordulójára utalnak a hátlap felső részén olvasható "150 ÉVES AZ ÁLLATKERT" felirat, valamint az alsó részén látható 1866-2016 évszámok. Az emlékérme bal alsó sarkában található a tervező, Kereszthury Gábor kis méretű mesterjegye.

Az MNB 2014-től minden nemesfémből készült emlékérmét olcsóbb alapanyagú, színesfém változatban is kibocsát. Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, a 2 ezer forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

A 10 ezer forintos címletű ezüst emlékpénzből tükörfényes (proof) kivitelben 3 ezer darab, míg a 2 ezer forintos címletű színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben ugyancsak 10 ezer darab készíthető.

A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérméket, amelyek 2016. augusztus 9-től vásárolhatóak meg a társaság érmeboltjában (V. ker. Budapest, Hold u. 17.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban, ahol számos, korábban megjelent arany, ezüst és színesfém emlékérme is kapható.

QP | Quality Placement