A 34 kilométeres új gyorsforgalmi út a Zalaegerszeg és Alsónemesapáti között még hiányzó szakasz 2020-ig elkészül. Ennek része a mintegy másfél kilométeres rész négysávossá alakítása, illetve az M7-es holládi csomópontjától Fenékpusztáig tartó új nyomvonalának kialakítása. A kettő közötti szakasz tervezése is elindul, itt az építkezés befejezését 2022 végére tervezik -mondta el az alapkőletételen Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára.

Magyarország gazdasága lendületesen fejlődik, ezt az iramot tartani, sőt növelni kell, amihez szükség van a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére. Az erre szolgáló kormányzati program két alappillére, hogy az autópályák a programozási ciklus végére érjék el az országhatárokat, illetve minden megyei jogú városnak legyen kétszer kétsávos gyorsforgalmiút-csatlakozása. Ez utóbbi érdekében Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Salgótarján, Sopron és Szolnok mellett kiépül Zalaegerszeg irányába is az összeköttetés - magyarázta a politikus.

QP | Quality Placement

A teljes program 2500 milliárd forintot meghaladó összegből valósul meg, ennek több mint felét a hazai költségvetés állja, a kisebbik hányadot európai uniós forrásokból biztosítják. A beruházások több mint 70 százaléka már legalább a szerződéskötésig eljutott.

A közel ezer kilométernyi autópálya, autóút, gyorsút és kiemelt főút megépítésével "elérjük Ausztria autópálya-sűrűségét, Magyarország közúthálózata tehát európai szintű lesz" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

A Modern városok program keretében közel 170 milliárd forintból megvalósuló M76-os megépítése révén Keszthely is kétszer kétsávos bekötést kap, a 17 települést érintő autóút 110 kilométeres sebességű haladást tesz majd lehetővé. Különlegessége, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódva az önvezető és elektromos járművek közúti tesztelését is lehetővé teszi majd.

A program keretében a gyorsforgalmiút-hálózatba kapcsolódó megyei jogú városoknak további lehetősége nyílik a helyi gazdaság bővítésére, új munkahelyek létrehozására, illetve a már működő vállalkozások versenyképességének növelésére. Az érintett városokban és az agglomerációjukban élők számára biztonságosabb, komfortosabb közlekedési lehetőséget biztosítanak - tette hozzá Horváth István, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár.

Zalaegerszegen vagy a városhoz kötődően 212,5 milliárd forint fejlesztés valósul meg, az M76-os beruházásán kívül pedig elkezdődik a Zalaegerszeg és Vasvár közötti gyorsforgalmi út tervezése is. A zalai megyeszékhely beruházásainak összegéből 201 milliárd hazai forrás - beleértve az M76-os teljes költségét -, 11,5 milliárd pedig uniós forrás. Az út csatlakozik a most épülő autóipari tesztpályához. (Jelentős változás jöhet az útépítéseknél.)

A fotó forrása: StockSnap.