A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás kiemeli, hogy a tanulmánykészítés része a Budapest Railway Node Strategic Development Study projektnek. A problémát pedig így írja le a felhívás: a magyarországi kötöttpályás közlekedés szempontjából a 2015-ben 1,75 millió lakosú Budapest a fő szűk keresztmetszet, amelynek legfőbb oka az, hogy mind a három magyarországi törzshálózati folyosó egyetlen vasúti hídon keresztezi a Dunát.

A nyertes ajánlattevő által készítendő tanulmány célja, hogy ezen szűk keresztmetszet feloldásának módját egy stratégiai jellegű dokumentumban jelölje ki. A tanulmány tartalmazza a nagy távolságú és a városi közlekedés kapcsolódási pontjait (regionális és országos forgalmi hálózati modellen alapuló országos forgalmi vizsgálat), valamint üzemeltetési és vagyongazdálkodási koncepciót is.

Ajánlatot az tehet, aki az elmúlt hat évből rendelkezik - egy vagy több szerződésből teljesített - olyan Európai Uniós szabályozási környezetben megvalósult település vasúti és/vagy közlekedési koncepciójának kidolgozására és/vagy megvalósítására irányuló referenciával (referenciákkal). Ezek közül legalább egy 1 millió főt meghaladó település vasúti és/vagy közlekedési koncepciójának kidolgozására és/vagy megvalósítására irányult, továbbá legalább egy magában foglalt regionális és/vagy országos forgalmi hálózati modellen alapuló országos forgalmi vizsgálatot is.

Az ajánlatok beadási határideje június 12. Az értékelésnél 60 súlyszámmal szerepel az ár és 40 súlyszámmal a minőség.