Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány az éves fejlesztési keret módosításával, a keretösszeg 296 milliárd forintos megemelésével 7 új pályázati felhívás megjelenéséről is döntött, így év végéig összesen 96 pályázati felhívás érhető el 2209,4 milliárd forint értékben. A módosítások a beruházások, fejlesztések sikeres megvalósulását szolgálják.

Az államtitkár a legjelentősebb változások közé sorolta a GINOP kutatásfejlesztési támogatási keretösszegének megemelését. Az előzőhöz képest ugyanis 180 milliárd forinttal több, 438,6 milliárd forintra lehet pályázni 2016 decemberéig. Újdonság, hogy idén a vállalkozások kutatás-fejlesztésre és innovációs tevékenységre visszatérítendő támogatást is igényelhetnek. A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hiteltermékkel kiegészítve felhívás a 2015-ben meghirdetett konstrukcióra beérkezett nagyszámú igényhez igazodva további 30 milliárd forint pénzügyi eszközzel kiegészített konstrukcióban vehető igénybe. A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében szintén új felhívás lesz.

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása pályázatra beérkezett jelentős számú igény alapján vált indokolttá az új, kombinált konstrukció indítása 55 milliárd forint vissza nem térítendő, és 28 milliárd forint pénzügyi eszköz forrással. A pénzügyi eszközök keretösszege is jelentősen megnövekedett, a 96,1 milliárd forint emelést követően az év végéig meghirdethető összeg 632 milliárd forint lett. Ez a kutatás-fejlesztési területen az előbbiekben említett két új konstrukció megjelenését is magában foglalja.

Valamennyi változtatás célja, hogy a piaci igényeknek leginkább megfelelő pályázati kiírások szülessenek, és az európai uniós forrásokkal nagy lendületet adjanak a magyar gazdaságnak - mondta.

A hogyan az elmúlt években, úgy a következő időszakban is az a cél, hogy a magyar gazdasági növekedés dinamikáját megőrizzék, és ebben fontos szerepe van az uniós források hatékony felhasználásának. A fejlesztési pénzek elosztásánál a legfontosabb, hogy az állam ne csak kihelyezze az uniós forrásokat, mint a korábbi ciklusban, hanem hogy jól tegye mindezt, és a támogatások így a legjobb helyre kerüljenek. A GINOP keretében rendelkezésre álló fejlesztési források a magyar gazdaság növekedéséhez, további munkahelyek létrejöttéhez és így Magyarország előrejutásához járulnak hozzá.