Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta, az ápolói ösztöndíjprogramra 4,4 milliárd, az új pszichiátriai épület megvalósítására 2,7 milliárd forint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrása.

Az államtitkár az ösztöndíjprogramról szólva kiemelte, a pályázat meghirdetése egyfajta válasz arra, hogyan kíván a kormány reagálni a szakdolgozói hiányra. Magyarországon kevesebb szakdolgozó képzése indul el és többen morzsolódnak le az OECD-átlagnál.

Páva Hanna, az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) elnöke az ápolónak tanulók ösztöndíjprogramjáról elmondta, a program az egész országra kiterjed, szemben az eddigiekkel, amikor a közép-magyarországi régió nem kapott pályázati lehetőséget.
A program kifutási ideje 55 hónap, a 4,4 milliárd forint fedezi az ápolói ösztöndíjprogramot, a mentorok képzését és módszertani anyagok készítését.

Az ösztöndíjat harmincféle szakképesítésben - például ápoló, csecsemő- és gyermekápoló, szövettani szakasszisztens - lehet elnyerni. Azok pályázhatnak, akik már valamilyen szakképzést tanulnak, vagy az elkövetkező években érettségiznek és utána választják a felsorolt szakmák valamelyikét.

Szerződést a tanulóval kötnek, akinek vállalnia kell, hogy a tanulmányai befejezése után Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatásban dolgozik majd legalább annyi ideig, ameddig az ösztöndíjat folyósították számára.

Körülbelül 3200 ember számára tudnak ösztöndíjat folyósítani, annak összege több tízezer forint lesz, és a pályázatokat többször is kiírják majd. Az ösztöndíj nagysága függ a tanulmányi eredménytől, bizonyos átlag alatt meg is szüntethető a folyósítás. Annak érdekében, hogy kiderüljön, hol milyen ápolói igényre van szükség, az ENKK munkaerő-felméréseket végez majd megyei bontásban - ismertette Páva Hanna.

Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója a másik meghirdetett programról szólva kifejtette, hogy egy olyan új épületet terveznek építeni, amely megfelel egy emelt biztonsági pszichiátriai osztálynak.

Az új épületben - amely a Nyírő-kórház területén kap majd helyet - fokozott biztonsági körülmények között láthatják el az agresszív pszichiátriai betegeket. Az épületben egyszemélyes kórtermek lesznek nagyobb területen, nagyobb létszámú szakképzett személyzettel. Az épületnek komoly biztonsági feltételeknek kell megfelelnie - tette hozzá a főigazgató.

Németh Attila kitért arra, Magyarországon nincs olyan intézmény vagy osztály, ahol a különösen agresszív pszichiátria betegeket elkülönítve lehetne ápolni, míg Európában több ilyen intézmény is működik.

A szakember hozzátette: a nagyon agresszív, életellenes cselekményeket elkövetők 2-2,5 százaléka skizofrén, akik téveszméjük hatására bántalmazták a környezetükben élőket, ugyanakkor a skizofrénia előfordulása 0,8 százalék. A töredék betegszámnak azonban megfelelő ellátást kell nyújtani, az új épületben 32 beteg számára lesz hely, ami egyelőre elegendő.

Az új épület mind az oda kerülő betegek, mind a környezet biztonságát szolgálja majd - jelezte a szakember, hozzátéve, egy ilyen épület létrehozása a korszerű pszichiátriai ellátás lehetőségét teremti meg. A pályázat szerint az épületnek 27 hónap alatt kell elkészülnie.

QP | Quality Placement