A kormány e heti döntése szerint 13,4 milliárd forintot a költségvetés általános tartalékából. A pénzből 196 millió forint felhasználását nevesíti a kormányhatározat, ezt a pénzt ügyvédi, tanácsadói és értékbecslői díjakra fordíthatják. A pénz java része 13,2 milliárd forint a kormányhatározat szerint " állami tulajdonszerzésre fordítható" - vagyis a Mol-hoz hasonló cégfelvásárlásra készülhet a kormány.

A pénzt a kormány a költségvetésen belül teremti elő, a miniszterelnökségnél található általános tartalék terhére - ebből vonják el a szükséges pénzt. A tartalék összege így 49,5 milliárd forintra csökken.

A tartalék mértékét eredetileg a 90 milliárd forintban szabták meg, vagyis szűk három hónap alatt 40,5 milliárd forintot költött el a kormány. (A kormány április 27-ig egyetlen fillért sem költött, ám azóta rohamléptekben fogy a pénz.) A tartalék ilyen mértékű apasztására nem volt példa, hisz magát a tartalékot általában 55-60 milliárd forintban határozták meg. Az államháztartás törvény szerint az első félévben a tartalék 40 százalékát lehet elkölteni.

Az elmúlt két és fél hónapban 11,1 milliárd forint ment el a Magyar Fejlesztési Bank tőkeemelésére, de másfél hete született meg az a döntés, hogy az Európai Bíróság határozata nyomán a kormány kifizeti a tűzoltóknak a 2004 után járó túlóradíjakra - csak erre 7,1 milliárdot kapott a Belügyminisztérium.

Az aprópénzes döntések között egy milliárd forint jutott a fogászati turizmus támogatására és 3,4 milliárd egyszerűsített állampolgársági eljárások fedezetére.