Januárban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az eredeti és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A kiigazítatlan mutató az ötödik, a munkanaphatással korrigált index negyedik hónapja jelezte akkor az ipari termelés zsugorodását.

Az előző hónaphoz képest viszont januárban - három hónapja először - 2,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index.

Az év első két hónapjában az ipari kibocsátás 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Januárban az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az eredeti és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. A februári munkanappal korrigált adat az ipari kibocsátás csökkenésének lassulását mutatja, de a kiigazítatlan adat gyorsulást mutat a januári mérsékelt visszaesés után.

Az előző hónaphoz hasonlítva az ipar termelés 0,3 százalékos februári növekedése - egyes elemzők korábbi várakozásával ellentétben - jelentősen lelassult a januári 2,6 százalékos havi emelkedés után, amely akkor nyolchavi rekordnak számított.

A várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, 5,4 százalékkal csökkent az ipari termelés ferbuárban az egy évvel ezelőttihez képest, ezt azonban a szökő- és munkanap hatás vártnál nagyobb mérték okozta, mivel a munkanaphatástól megtisztítva az ipari termelés csupán 1,1 százalékkal csökkent - hívja fel a figyelmet Suppan Gergely, a Takarékban elemzője.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. A járműgyártás területén egyelőre nem történt meg a várt élénkülés, míg az energiaszektor termelése elmaradt a tavalyihoz képest az idei enyhébb februári időjárás miatt. Ezzel szemben az elhúzódó fűtési időszak miatt az energiatermelő ágazatok kibocsátása pozitív hatással lehet a márciusi ipari termelésre.

A kilátásokra nézve biztató, hogy bár megtorpantak, azonban a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és a javuló külső kereslet mellett 3,5 százalékkörül növekedhet az ipar kibocsátása - írja Suppan.