A német hírmagazin hírportálján - és nyomtatásban szombaton megjelenő számában - közölt beszámolóban kiemelték, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának továbbra sem kell tartania attól, hogy kizárják az EPP-ből. Értesülésük szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon folytatott megbeszélésein világossá tette, hogy jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható.

Nem kell elsietni

Az EPP nagyobb tagjai közé tartozik a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) - írta a Der Spiegel, hozzátéve: a telefonbeszélgetéseken Paul Ziemiak CDU-főtitkár és Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök is "óvott attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitessékeljék az EPP-ből".

Donald Tusk hétfőn a Twitter közösségi portálon a Fidesz tevékenységének vizsgálatára létrehozott háromfős testülettel tartott találkozója után azt írta, hogy tanácskozik a pártcsalád vezetőivel, majd az EPP politikai közgyűlésének február 3-4-i brüsszeli ülésén közzéteszi értékelését a testület jelentéséről.

"Durva házasságtörés"

Novák Katalin az atv.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy heteken belül döntést kell hozni arról, hogy a FIdesznek közösen kell-e folytatni az útját, vagy külön-külön. Ha kilépne a néppártból, akkor sem csatlakozna a Fidesz Salviniék frakciójához - tette hozzá a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy február 3-án a néppárti gyűlésen nincs napirenden a döntés a Fideszről. Novák értékelése szerint egyébként a Néppárt durva házasságtörést követett el a Sargentini-jelentés elfogadásakor, "a megcsalás az megcsalás" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ha kikerül a Fidesz a néppártból, milyen formációhoz csatlakozna az Európai Parlamentben, Novák Katalin azt mondta:

Számunkra bármely frakcióhoz való tartozás eszköz, nem cél. Az a kérdés, hogyan tudjuk leghatékonyabban képviselni Magyarország érdekeit, hogyan tudunk ahhoz hozzájárulni, hogy a konzervatív politikai közösség legyen a meghatározó Európában. Az, hogy ezt a Néppárton belül vagy kívül, az ECR-nek (Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója) az alapján létrejövő új szövetségben, esetleg egy teljesen új formációban tudjuk-e megvalósítani, másodlagos kérdés.

Március óta vizsgálódnak

Az EPP politikai közgyűlése tavaly március 20-án az elnökség és a Fidesz megegyezése alapján a Fidesz tagságának felfüggesztéséről határozott a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra felállított testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és a CDU-s Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a márciusi ülés utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogai gyakorlását a háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Közölte, hogy a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" - amely tárgyal a néppárt delegáltjaival -, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról, hogy miként alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek.