Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ápolási díjjal kapcsolatban az érintettek számára kedvező változás várható a közlejövőben - írta az Emmi. A tárca szerint a kormány teljes mértékben egyet ért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthon ápolják.

A kormány döntésének előkészítésre az Emmi széleskörű egyeztetéseket folytat az ápolási díj emeléséről és rendezéséről a különböző szakmai és civilszervezetekkel - tették hozzá.

a kormány nyáron azt ígérte, hogy szeptembertől felemeli az otthoni ápolásban részt vevők juttatását, de ez még mindig nem történt meg. A megbeszélésekre a kormányzat soha nem hívja meg az egyik legaktívabb civil szervezet, a Lépjünk, hogy léphessenek! képviselőit - közölte Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd párt országgyűlési képviselője. Jelenleg az ápolási díjért havi bruttó 32 ezer 600 forintot fizetnek, ami nettóban 29 ezer 340 forint. A kiemelt ápolási díj havi bruttója 58 ezer 680, míg nettója 52 ezer 812 forint. A Párbeszéd 150 ezer forintos nettó minimálbért vezetne be, és ennyi fizetést adna azoknak is, akik otthon ápolják hozzátartozóikat - írta a párt közleményében.

Az Emmi szerint az általános ápolási díj összege az elmúlt években többször emelkedett. Egy új kategória a kiemelt ápolási díj bevezetésének köszönhetően 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37 050 forintról 58 680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet utánuk az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek. A havi 50 ezer forintos összeget az a nyugdíjas kaphatja, aki gyermekét legalább húsz éven át otthon gondozta és ezalatt legalább egy évig emelt szintű vagy kiemelt ápolási díjat kapott - olvasható az Emmi közleményében.