Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány most nyilvánosságra hozott döntése szerint 7,1 milliárd forintot kap a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - a pénzből a OKF a hivatásos tűzoltók - eddig ki nem fizetett  - 2004-2007 közötti időszakra járó túlóradíjait rendezheti.

A kormány tegnapra datált döntésével további két milliárdot szavazott meg a Nemzeti Eszközkezelő felállítására - azzal a megkötéssel, hogy a cég 2014 végéig ebből a pénzből 5000 lakást vásárolhat meg  bajba jutott lakáshitelesekből. A korábbi tervek szerint csak az idén 5000 lakás megvásárlásával számoltak - ám a most megjelent kormányhatározat ez a számot 2011-2014 közötti időszakra érti - amely egyrészt jó hír a költségvetés szempontjából, ám a devizahiteleseknek az ígértnél kisebb segítséget jelent.

A kormány a mostani döntésével a 9,1 milliárdot a költségvetési tartalékból csoportosította át, amely így az 60,9 milliárd forintra csökkent - ami az elmúlt hónapok költései ellenére is még rendkívül tetemes összeg. Az elmúlt évtizedben az éves tartalékra rendre 55-65 milliárd forint között volt, ám az idei büdzsét már 90 milliárd forintos tart, ebből eddig 27 milliárd forintot költött el a kormány. A legnagyobb költés a Magyar Fejlesztési Bank 10 milliárd forintos feltőkésítése volt, ezt követi a mostani 7,1 milliárdos számla. Május elején két döntéssel további hat milliárd forintot költött el a kormány a tartalékból, a pénz fele a külhoni magyarok egyszerűsített honosítására kellett, de jutott egy milliárd forint a fogászati turizmus fejlesztésére is.