Minden nyolcadik munkavállaló kap cafeteriaelemként magán egészségpénztári juttatást a munkahelyétől - derül ki az 1300 dolgozó megkérdezésével készült reprezentatív felmérésből. Eszerint míg 2012-ben az aktív korú lakosság 37 százaléka vett igénybe valamilyen magánorvosi szolgáltatást, ez az arány idén már 57 százalék volt. Az érintettek egy év alatt átlagosan 57 ezer forintot fizettek ki a különféle szakorvosi rendelőkben.

Abban, hogy az állami egészségügy mellett a magánorvosi szolgáltatások népszerűbbé váljanak, fontos gátat jelentenek a magas árak. A problémának a megoldására megfelelő eszköz lehet a magán-egészségbiztosítás - véli Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Szerinte nagy a munkáltatók felelőssége abban, hogy a következő évre összeállított cafeteria-rendszerükben szerepeltetik-e ezt a juttatást.

Hogy a magán-egészségügyi szolgáltatások terjedésében mekkora a munkáltatók szerepe, mutatja, hogy a meglévő egészségbiztosítási szerződések túlnyomó részét munkahelyi juttatásként kötötték. A kutatás adatai szerint tízből hat munkavállaló fontosnak tartja, hogy munkáltatója biztosítsa neki ezt a lehetőséget.

A magán-egészségbiztosítások díja 2012 óta adó- és járulékmentes Magyarországon. Azóta ez a biztosítási forma jelentős térhódításba kezdett, az idei felmérés résztvevőinek 15 százaléka jelezte, hogy van ilyen biztosítása, szemben a 2012-ben mért, mindössze 7 százalékkal. Emellett a megkérdezettek 28 százaléka nyitott arra, hogy a magánorvosi alapszolgáltatásokat piaci egészségbiztosításon keresztül vegye igénybe, és ezért átlagosan havi 5-6 ezer forintos díjat maga is szívesen fizetne - írta az Union.