Egy éve a dordrechti kontinensviadalon a sprinttávon szintén kettős sikert arattak a Liu fivérek, de akkor fordított sorrendben. A 24 éves Liu Shaolin pályafutása ötödik Európa-bajnoki címét gyűjtötte be. Ezüstérmes öccse, aki 1500 méteren diadalmaskodott, második helyével megtartotta első helyét az összetettben.

A bronzérmet az orosz Szemjon Jelisztratov szerezte meg, aki a nyári edzőtáborban a magyarokkal együtt készült.

A fináléban Itzhak de Laat indulhatott a legjobb, belső pályáról, közvetlenül mellette pedig Liu Shaolin és Liu Shaoang állt fel a starthoz. Az idősebbik Liu fivér kapta el legjobban a rajtot, így azonnal megelőzte holland riválisát. Innentől senki és semmi nem fenyegette a győzelmét, mert csak mögötte bontakozott ki komoly harc - az ezüstéremért. Ebből éppen 21 esztendős öccse jött ki a legjobban. Az FTC gyorskorcsolyázója már az első kör végén megelőzte egy pillanatra De Laatot, aki azonban ekkor még vissza tudta szerezni a második pozíciót. Liu Shaoang ezt követően türelmesen versenyzett, és csak az utolsó körben próbálkozott ismét manőverrel, akkor viszont nemcsak elment De Laat mellett, hanem a visszaelőzést is megakadályozta. De Laatot az utolsó kanyarban még Jelisztratov is maga mögé utasította, így az a ritkaság fordult elő, hogy a legjobb pályán rajtoló versenyző még csak dobogóra sem állt a legrövidebb számban - írta az MTI.

"Örülök az 500-nak, mert a másik verseny nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Muszáj volt az elején előre mennem, az volt a terv, hogy végig vezetem a döntőt. A táv vk-éllovasaként meg akartam mutatni, mit tudok" - értékelt a győztes, aki hozzátette, 1500-on nem érezte magát jó erőben, talán emiatt esett el. "Dühös voltam, de öt perc alatt sikerült fejben összeszednem magamat. Az 500 méter kárpótolt" - tette hozzá Liu Shaolin.

Liu Shaoang elmondta, arra építették az 500-as taktikát, hogy mielőbb feljön a második helyre, hogy levédje bátyját. Megjegyezte, ez aztán csak a végén jött össze, de holland ellenfelüket így is le tudta fárasztani, míg testvére saját tempójában korcsolyázhatott az élen. "Kicsit még keresem a szavakat. Örülök, hogy mindketten a dobogó tetejére állhatunk" - mondta 1500-as diadalára utalva Liu Shaoang. Érzi a hátsérülése miatt kimaradt két és fél hetet, de tapasztalattal meg tudja oldani, hogy jól fusson. "Szenzációs élmény ekkora magyar közönség előtt ilyen szép sikereket elérni."