Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erste elemzői a magyar kormány bátorságaként értékelik azt, hogy az ÁKK a múlt hét elején roadshow-ra indult az Egyesült Államokban és Európában. A találkozók kedden Londonban érnek véget, azt követően az Erste szerint 1-2 milliárd eurós devizakötvény-kibocsátás jöhet, az elemzők ebből azt a következtetést vonják le, hogy Magyarország még inkább távolodik egy IMF-megállapodástól.

Az osztrák szakértők szerint a kormány az IMF távol tartása mellett arra fog koncentrálni idén, hogy Magyarország kikerüljön az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. Ebből a szempontból viszont rossz hír az IMF legutóbbi jelentése, mely szerint 2013-ban is 3 százalék felett lehet a deficit. Az Erste szerint ez az Európai Bizottság döntésére is hatással lehet, így a kormánynak lépnie kell majd a hiány tartása érdekében. Becsléseik szerint a GDP fél százalékának megfelelő (mintegy 150 milliárd forint) kiigazításra lehet szükség év közben, de ez nagyban függ a 2012-es költségvetés végső számaitól, melyeket később közölnek majd. Az elemzők szerint az újabb költségvetési csomag a tőzsdén jegyzett cégekre is hatással lehet, így a következő hónapokban ez negatív kockázatot jelent a vállalatok számára.

Az Erste Group elemzése Magyarországgal kapcsolatban természetesen megemlíti a közelgő jegybankelnök-váltást, mely megmozgatta a devizapiacokat. A szakemberek kiemelik, hogy a monetáris tanács múlt keddi közleménye nyugtatta meg a befektetőket, a korábbi félelmek azonban csak akkor tűnnek el teljesen, ha a piac számára megfelelő jelöltet nevez meg az MNB élére a kormányfő.