A Fővárosi Törvényszék egyes szervezeti egységeinek elhelyezése érdekében irodaházat vásárol az állam, a kinézett ingatlan Budapest, II. kerület, Tölgyfa utca 1-3. szám alatti Margit Ház. A költözést és ingatlanvásárlást a "bírósági eljárások hatékonyságának javításával" indokolják. Az épületet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. fogja megvásárolni, erre az Országos Bírósági Hivatal által rendelkezésre bocsátott 1,7 milliárd forinton felül költhetnek az MNV ingatlanvásárlásokra szánt keretéből is - derül ki a kormány mai határozatából. Az adásvételi szerződést április 15-ig kell megkötni, a tulajdonjog megszerzésének határideje június 30.

Az interneten elérhető információk szerint a modern, négyszintes, több mint 12 ezer négyzetméteres irodaház a Margit körút mellett, a Bem József és Tölgyfa utcák sarkán található, a Margit híd közelében. A környékén van a Külügyminisztérium, a Budai Központi Kerületi Bíróság és több kormányhivatalt.

Tovább csapolták a tartalékot

A Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt keretből összesen 659,2 millió forintot csoportosít át a kormány, ebből a legtöbbet, 350 milliót az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) költheti el a szabadidősport támogatásra és 25 milliót az Országos Mentőszolgálat beruházási támogatására. A Miniszerelnökség működtetésére 284,2 millió plusz forrás juthat, hogy milyen célra csoportosítanak át a tartalékból, az nem derül ki a mai kormányhatározatból.

A kormányzati tartalékból ismét jutott egy fogászati magáncégnek: a 2012-ben létrehozott Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Szolgáltató Kft. működéséhez kapcsolódó megalapozó kutatások megvalósításához 400 milliót adnak. Ez egy magáncég, több mint 50 százalékos tulajdonosa a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt., továbbá a 2010-ben alapított Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft. és OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A turisztikai társaságok egy cégcsoportba tartoznak. A Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft. birtokosa a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő Kft., aminek egyik alapító-tulajdonosa a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnök fogorvosaként említett Bátorfi Béla. Az utóbbi kft. tulajdonában van a már említett OTI Zrt., amely az uniós és magyar támogatású, egymilliárdos Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program "bonyolítója".

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony nyíl - cégvezető)

A kormányzati tartalékból a Magyar Turizmus Zrt. marketing tevékenységére 385 millió forintot különítettek el.

Balatonfürednek is szép összeg jutott

A kormány mai határozatában döntött a balatonfüredi sétányrendszer felújításának támogatásáról is. Az idei költségvetés helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai című fejezetének terhére 300 millió forintot csoportosítanak át a sétány felújításra. Az önkormányzattal már április 15-ig aláírják a támogatási szerződést.

A tartalékból még 37 millió forintot költenek az Auer Akadémia, hegedűfesztivál és nemzetközi hegedűverseny támogatására. A programsorozat 2015-2016-ban is folytatódik, így a következő évi költségvetésekben is be kell majd tervezni ennek támogatását az Emmi költségvetésében - derül ki a kormányhatározatból.

(A fenti kép forrása: margithaz.hu)