Bár szeptember végén Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt: a bárányhimlő-védőoltás mellett az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni - egyébként százezer forintnál drágább - vakcina is ingyenes lehet, s tárgyaltak a rotavírus és a hepatitis A elleni oltás támogatásáról is, úgy tűnik, ezek kérdése már nincs napirenden - írta a lap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a Nemzeti immunizációs program keretében a bárányhimlő elleni oltást kötelezővé teszik. E vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető be a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik.

Az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz a kanyaró elleni immunstátus felmérése, vagyis megnézik, hogy immunis-e az érintett a betegségre. A szűrővizsgálat eredményétől függően a fogékony munkavállalók oltást is kapnak.

Bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés, immunhiányos csecsemőknél életveszélyes lehet. Cseppfertőzéssel terjed és nagyon ragályos, 15-16 éves korára a lakosság 95 százaléka átesik rajta - írta a tárca. Felnőttkorban a lefolyása sokkal súlyosabb, akár életveszélyes szövődményeket is okozhat. Hazánkban a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28,8 és 52,6 ezer között változott 1998 és 2016 között, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7 és 1,7 százalék között mozgott.

Egy 2017-es elemzés szerint a megbetegedési számtól függően 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat a bárányhimlő. Ennek harmadát a direkt költségek, vagyis közvetlenül az egészségügyi ellátás költségei teszik ki, míg kétharmadát a munkából kiesett napok száma. Hogy pontosan mikortól lesz kötelező a védőoltás, arra a tárca nem tért ki.

Címlapkép forrása: Shutterstock